Seül

El capità del "Sewol" assegura que va retardar l'evacuació per seguretat, després de ser detingut

Lee Joon-seok, que ha estat detingut acusat de negligència i de violació del dret marítim, ha demanat disculpes per la tragèdia

RedaccióActualitzat

El capità del ferri sud-coreà naufragat aquesta setmana ha estat detingut, acusat, entre altres delictes, de negligència i de violació del dret marítim. Unes imatges corroboren que va arribar al port amb el primer grup de supervivents. Lee Joon-seok ha tornat a demanar disculpes per la tragèdia i ha reconegut que va ordenar als passatgers que no es moguessin. Ho va fer, diu, per seguretat.

"Vaig pensar que els passatgers serien arrossegats per la mar si se'ls evacuava precipitadament". Condicions adverses de la mar, amb un fort corrent i l'aigua molt freda, i l'absència d'embarcacions de rescat. El capità del "Sewol" justificava així davant les càmeres de televisió la seva decisió de retardar l'evacuació una mitja hora. Un temps que, segons els supervivents i els familiars de les víctimes, hauria estat vital per salvar més vides.

Lee Joon-seok, de 69 anys, va arribar al port amb el primer grup de supervivents de la tragèdia. També ha reconegut que no era a la cabina en el moment del naufragi. Assegura que l'incident va ocórrer quan tornava d'una "visita ràpida a la seva habitació per motius personals". Assegura que no va beure alcohol.

El timó estava en mans de la tercera oficial del vaixell, una dona de 26 anys que també ha estat detinguda. Hi ha una altra persona detinguda, un timoner de 55 anys.

Encara no s'ha aclarit, però, què va originar la catàstrofe i s'especula amb dues possibilitats: que topessin amb una roca o un gir brusc que hauria fet bolcar la nau.

El rescat es complica

L'operació de rescat s'ha complicat perquè la nau s'ha acabat de submergir del tot i ha deixat una taca de combustible de 300 metres de llarg i deu d'ample, i, a més, els equips treballen en unes condicions meteorològiques adverses. Els equips de rescat, formats també amb voluntaris, reclamen al govern més material per treballar.

Els familiars dels desapareguts segueixen en directe l'operació en un escenari d'angoixa, desesperació i tensió. El balanç del naufragi és, fins ara, de 32 morts, 270 desapareguts i 174 rescatats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut