Barcelona

El fiscal avala la suspensió de l'acord de Cabrils de cedir les dades del padró per fer la consulta

Una desena d'alcaldes del Maresme es concentren a la Ciutat de la Justícia per fer costat a l'alcaldessa de Cabrils

RedaccióActualitzat

El fiscal ha demanat que es mantingui la suspensió cautelar de l'acord de l'Ajuntament de Cabrils, al Maresme, de cedir les dades del padró a la Generalitat per fer la consulta sobiranista. Segons la fiscalia, aquesta decisió del consistori vulnera la intimitat d'un veí.

Aquest dilluns s'ha fet una vista perquè les diferents parts exposessin davant la jutge els seus arguments per mantenir o revocar la seva decisió de dijous passat 3 d'abril de suspendre de forma cautelar, a instàncies d'un veí, l'acord del consistori de Cabrils de 27 de març passat, que preveu cedir les dades del padró i els instruments legals per fer la consulta en un marc legal si li ho demana la Generalitat. L'advocat de l'Ajuntament, Jordi Salbanyà, i el de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPC), Santiago Farré, han demanat que es revoqui aquesta mesura cautelar perquè no veuen cap argument que la justifiqui.

En canvi, el fiscal s'ha mostrat partidari de mantenir la suspensió de l'acord municipal perquè, igual que el veí demandant, Alejandro Rusiñol, entén que en aquest cas està en joc l'"honor d'un ciutadà, que té dret a la seva intimitat". Adverteix també que aquest procediment té un "rerefons polític", com ho demostra segons el seu parer que hagi comparegut en la vista un advocat de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD), que s'ha alineat amb el consistori de Cabrils, tot i que el ministeri públic considera que no tenia "legitimitat" per comparèixer.

L'advocat de l'Ajuntament de Cabrils ha acusat Rusiñol de buscar "notorietat política" i ha demanat que es retiri la suspensió de l'acord perquè no va contra cap dret fonamental i a més es podria donar la situació que es convoqués la consulta legal i no poguessin votar els 7.500 veïns de la localitat. El lletrat ha proposat com a possible solució que es revoqui la suspensió cautelar de l'acord municipal però que es prohibeixi cedir les dades d'aquest veí en concret. El representant de l'ACPD ha apuntat que els ajuntaments estan obligats a cedir les dades del padró a d'altres administracions per a fins concrets, com els establerts a la Llei d'Estadística o la Llei de Bases del Règim Local.

Reaccions

Un cop feta la vista, l'alcaldessa de Cabrils, Lina Morales ha lamentat que la fiscalia estigui "polititzada" i ha assegurat que avui tornaria a aprovar una resolució idèntica. La jutge haurà d'acordar una resolució en els pròxims dies.

Una desena d'alcaldes del Maresme -amb el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch- s'han concentrat a la Ciutat de la Justícia per donar suport a l'alcaldessa de Cabrils. Miquel Buch ha recalcat que "Cabrils no vol incomplir la llei; era un ple democràtic amb un debat d'idees", i ha mostrat la seva sorpresa per l'agilitat amb què han actuat els jutges en aquest cas.

Per la seva part, la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Maria Àngels Barberà, s'ha mostrat convençuda a "Els Matins" que la cessió del padró als ajuntaments per fer la consulta del 9 de novembre "amb la normativa vigent ja es podria fer."

L'experta ha explicat que "l'Ajuntament de Cabrils ens va consultar formalment si havien de cedir el padró si la Generalitat els ho demanava, i nosaltres vam emetre un dictamen que deia que no hi ha cap problema."

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut