Kabul

El perfil dels tres candidats

Televisió de CatalunyaActualitzat

Abdullah Abdullah: oftalmòleg, exministre d'Exteriors i candidat a les darreres eleccions. Liberal i reformista -en termes afganesos- ha defensat l'accés de les dones a la vida pública del país. És també partidari d'un acord de seguretat amb Washington a aplicar quan l'OTAN abandoni l'Afganistan. Abdullah és meitat paixtu i meitat tadjik. Aquest fet li dóna avantatge en la primera volta, però n'hi treu a la segona, davant d'un opositor que serà paixtu.

Zalmai Rassoul: també metge de formació, i també ministre d'Exteriors fins fa poc. És el candidat de l'actual president. L'home del continuisme reformista. Moderat, també és partidari d'un acord per mantenir la presència dels Estats Units. D'origen paixtu, fa tiquet electoral amb un tadjik i una dona hazara com a aspirants a la vicepresidenta. És, potser, el candidat amb més possibilitats.

Ashraf Ghani: antropòleg, exministre de Finances i assessor de l'actual president. Presenta un perfil tecnòcrata, després d'anys de residència als Estats Units. La tria del seu candidat a vicepresident mira d'atansar-lo a la minoria uzbeka. Ghani ha escollit el que va ser senyor de la guerra, Abduil Rashid Dostum.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut