Stoltenberg, a la dreta, amb Rasmussen en una imatge de l'any passat. (Foto: EFE)
Jens Stoltenberg, a la dreta, amb el seu predecessor, Anders Fogh Rasmussen en una imatge de l'any passat. (Foto: EFE)
Brussel·les

L'exprimer ministre noruec Jens Stoltenberg succeïrà Rasmussen com a secretari general de l'OTAN

Stoltenberg rellevarà el polític danès Anders Fogh Rasmussen un mes després de la cimera que l'OTAN tindrà a Gal·les el 4 i el 5 de setembre. Nascut a Oslo el 1959, el paper de Stoltenberg durant els atemptats perpetrats per l'ultradretà Anders Behring Breivik van suposar-li el respecte generalitzat al seu país.

RedaccióActualitzat

L'exprimer ministre noruec Jens Stoltenberg ha estat nomenat pel Consell de l'Atlàntic Nord successor d'Anders Fogh Rasmussen com a secretari general de l'OTAN a partir de l'1 d'octubre. L'Aliança Atlàntica ha pres aquesta decisió per consens després d'un període de consultes.

Stoltenberg rellevarà el polític danès un mes després de la cimera que l'OTAN mantindrà a Gal·les el 4 i el 5 de setembre, la darrera cimera de Rasmussen. La decisió arriba pocs dies abans que se celebri a Brussel·les una reunió dels ministres d'Exteriors dels països membres de l'OTAN.

Líder laborista

Nascut a Oslo el 1959, Stoltenberg va ocupar diverses carteres en governs laboristes durant la dècada dels 90 i va ser primer ministre en dues etapes, entre els anys 2000 i 2001 i 2005 i 2013. El seu paper durant els atemptats perpetrats per l'ultradretà Anders Behring Breivik, en què van morir 77 persones el 22 de juliol de 2011, van suposar-li el respecte generalitzat al seu país.

Aquest activista antisistema té un perfil de negociador: ho va posar de manifest al mediar entre les FARC i el govern colombià o en posar punt final a un conflicte marítim de quatre dècades entre Noruega i Rússia.

Després de la derrota de la coalició de centreesquerra en les eleccions legislatives de setembre, Stoltenberg exerceix com a líder del Partit Laborista i cap de l'oposició.

Anar al contingut