Kíev

El govern ucraïnès ordena la retirada de totes les tropes de Crimea

Ucraïna retira les tropes de Crimea. El president interí, Oleksandr Turtxínov, ha ordenat el replegament de l'exèrcit, després que Rússia ha pres el control de gran part de les posicions ucraïneses a la península. Turtxínov ha afirmat al Parlament de Kíev que les forces militars russes que hi ha a Crimea són una amenaça per a les vides dels militars ucraïnesos i les seves famílies.

RedaccióActualitzat

El president interí d'Ucraina, Oleksandr Turtxínov, ha ordenat el replegament de totes les tropes de Crimea. La decisió s'ha pres després que l'exèrcit rus hagi pres el control de la majoria de posicions militars a la península, consolidant l'annexió que Moscou va formalitzar la setmana passada. Turtxínov ha explicat que ha adoptat aquesta decisió perquè les forces militars russes que hi ha a Crimea suposen una amenaça per a les vides i la salut dels militars ucraïnesos i les seves famílies. Des de la incorporació de Crimea a Rússia s'han registrat aldarulls entre militars ucraïnesos i russos pels intents de les forces russes no identificades d'obtenir el control de totes les bases i mitjans militars ucraïnesos establerts a Crimea.

Turtxínov ha anunciat la retirada al Parlament de Kíev, hores després que els russos hagin pres el control d'una base naval ucraïnesa a la localitat de Feodòssia, una de les poques on encara onejava la bandera d'Ucraïna. Els assaltants han llançat granades atordidores i han disparat alguns trets, però no hi ha constància de víctimes. Ha estat el tercer atac en 48 hores.

L'annexió russa s'accelera des del referèndum confirmatori de la setmana passada. Avui mateix, el ruble rus ha començat a circular per aquesta península, que havia estat russa fins al 1954 i on Moscou tenia el port més proper per accedir al Mediterrani. Un altre fet significatiu és que el Servei Federal Migratori rus ha informat que les autoritats d'aquest país ja han concedit la ciutadania a uns 2.500 habitants de Crimea des de l'annexió.

A Crimea, mentrestant, dues terceres parts dels habitants de la regió s'han llevat sense electricitat. La companyia estatal ucraïnesa Ukrenergo ha tallat la meitat del subministrament del territori després d'al·legar una avaria en dues de les quatre línies d'alta tensió que proveeixen la península. La companyia elèctrica ha explicat que esperen que es torni a la normalitat tan bon punt es repari l'avaria. Des del govern crimeà, el viceministre, Rustam Temirgalíev, assegura, però, que "la reducció del subministrament és un intent de Kíev de fer xantatge a la Federació Russa a través de Crimea".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut