Barcelona

El TSJC imputa també Oriol Pujol per un delicte de suborn

També imputa la seva dona, Anna Vidal, i dos empresaris del sector de les ITV, Ricard Puignou i Sergi Alsina. El jutge aprecia "indicis racionals" que Pujol, que fa un any que està imputat per tràfic d'influències, va actuar "en benefici propi i traint l'interès públic" assumint i executant les pretensions formulades per Puignou.

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha imputat el diputat de CiU Oriol Pujol i la seva dona, Anna Vidal, així com dos empresaris del sector de les ITVs, Ricard Puignou i Sergi Alsina, per un delicte de suborn. Segons les acusacions, Pujol hauria cobrat 30.000 euros a través de l'empresa de la seva dona per votar a favor d'unes esmenes a la llei de seguretat industrial del 2008 que afavorien els empresaris.

Tant el fiscal com el magistrat instructor del TSJC consideren que el suposat delicte de suborn passiu comès durant la tramitació de la llei i el de tràfic d'influències durant l'elaboració del nou mapa i reglament d'estacions d'ITV formarien part del mateix pla.

"Indicis racionals" de suborn

El jutge aprecia "indicis racionals" que Pujol, que fa un any que està imputat per tràfic d'influències, va actuar "en benefici propi i traint l'interès públic" assumint i executant les pretensions formulades per Ricard Puignou, que el 2008 pretenia escindir-se d'Applus, que controlava el 83% del mercat de les estacions d'ITV a Catalunya, per donar un major protagonisme a la seva societat Inteca.

Segons el fiscal, Puignou va contactar tant amb el govern tripartit de la Generalitat com amb Convergència Democràtica (CDC) perquè la nova Llei de Seguretat Industrial fixés un límit del 40% de la quota màxima de mercat per a qualsevol operador, de manera que Applus s'hauria de desprendre d'un gran nombre d'estacions a les quals ell podria optar a través d'Inteca.

Per aconseguir-ho, Puignou va contactar amb el llavors president de la sectorial d'Indústria de CDC, Josep Tous, també imputat en la causa, com amb Oriol Pujol. A més, el fiscal creu que Puignou es va valer per al seu objectiu de l'empresari Sergi Alsina, amic íntim de Pujol. Finalment, el grup de CiU al Parlament va presentar una esmena a la llei, aprovada al juliol de 2008, perquè cap operador pogués ostentar més del 35% del total de les línies d'ITV existents a Catalunya.

Remuneracions per a Alsina i Vidal

En compensació pels "favors rebuts", segons el fiscal, Puignou va remunerar amb 80.000 euros Sergi Alsina, a través d'Inteca, en tres factures de maig, juny i juliol de 2008. Per la seva banda, Alsina va remunerar amb 46.400 euros una societat mercantil d'Anna Vidal (Serveis i Participació S.L.), en un pagament "pels serveis prestats pel seu marit", segons manté el fiscal.

En l'acte, el jutge acorda citar com a testimoni l'exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona Josep Tous i també l'actual delegat territorial de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, perquè va ser el portaveu parlamentari de CiU en el debat sobre la Llei de Seguretat Industrial.

A instàncies de la defensa de Pujol, el jutge també ha acceptat citar com a testimonis dos exalts càrrecs del tripartit durant aquella etapa: l'exsecretari general d'Indústria Antoni Soy i l'exsubdirector general de seguretat industrial Albert Roig.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut