Kíev

Les noves autoritats d'Ucraïna perden el control de part de l'exèrcit a les zones prorusses

Les tropes d'Ucraïna estan sota el comandament del govern sorgit de Maidan amb seu a Kíev, però hi ha hagut desercions importants, en especial a les zones prorusses. A Crimea, el cap de la Marina de guerra d'Ucraïna, el contraalmirall Denis Berezovski, ha jurat fidelitat al govern de la república autònoma.

RedaccióActualitzat

Nou front per al govern d'Ucraïna. L'exèrcit, en alerta per l'amenaça russa sobre Crimea, viu fortes dissensions internes sobre la seva lleialtat. Les tropes estan sota el comandament del govern sorgit de Maidan amb seu a Kíev, però hi ha hagut desercions importants, en especial a les zones prorusses. A Crimea, el cap de la Marina de guerra d'Ucraïna, el contraalmirall Denis Berezovski, ha jurat fidelitat al govern de la república autònoma.

El govern d'Ucraïna acusa Rússia d'haver-li declarat la guerra. Per això ha tancat el seu espai aeri i ha cridat a files tots els reservistes per estar a punt davant d'una possible intervenció militar a Crimea. Tot i això, té problemes per garantir-se la fidelitat de part de les tropes.

Els soldats russos, sense cap identificació visible, fan guàrdia a la majoria de bases i edificis militars de Crimea. No han disparat cap tret, però la seva presència serveix com a mesura de pressió. Alguns soldats han desertat davant la presa de posicions de les tropes russes. Moscou fins i tot ha aconseguit un cop d'efecte: el contraalmirall Denis Berezovski ha canviat de bàndol. És el cap de la Marina de guerra i ara ha jurat fidelitat al poble de Crimea. L'havien nomenat fa només dos dies.

Què passa amb els vaixells?

Sebastopol, a més de ser la base de la flota russa del mar Negre, també és una base naval ucraïnesa. Confirmada la deserció de Berezovski, queda el dubte sobre la situació dels vaixells de guerra que Ucraïna tenia als ports de la península. Al matí, el govern de Kíev havia dit que els havia ordenat salpar cap a ports ucraïnesos. A la tarda, ho ha negat, i el ministre de Defensa ha dit que les naus continuen sota les seves ordres i que no han estat desarmats pels russos. Tota aquesta confusió podria indicar que el govern de Kíev n'ha perdut el control, i que vaixells i tripulacions poden haver seguit el seu contraalmirall i haver passat al bàndol prorus.

A Crimea, Rússia hi tenia uns 20.000 militars destinats a la base naval de Sebastopol. I en teoria, Ucraïna, 15.000 soldats més. Però aquests dies se'ls ha vist poc i tot fa pensar que són molt menys. I a més, hi ha dubtes creixents sobre la seva fidelitat.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut