Santa Coloma de Gramenet

ERC mira de captar alguns socialistes crítics

Junqueras creu que és "probable" que el PSC s'acosti a C's i al PP a les municipals, sobretot a les localitats de l'àrea metropolitana, i anima la militància a captar suports. Es fixa, especialment, en els socialistes crítics amb l'actual direcció.

RedaccióActualitzat

El president d'ERC, Oriol Junqueras, creu que és "probable" que el PSC s'acosti a C's i al PP a les municipals, sobretot a les localitats de l'àrea metropolitana. "Ho diuen ells", ha afegit el líder republicà, plantejant com a hipòtesi que, si això es donés, partits que actualment estan a favor de la consulta podrien esdevenir les forces més votades. Ha citat com a exemples CiU a Terrassa, i ICV a Sabadell. "Ser capaços de gestionar aquests consensos pot ser cabdal", ha indicat a Santa Coloma de Gramenet en una taula rodona emmarcada en la Jornada #NovesCiutats per un #NouPaís, on també ha participat l'exconsellera d'Interior i de Justícia durant els governs tripartits, Montserrat Tura.

I és que l'exconsellera Montserrat Tura és un dels noms amb més projecció dins el socialisme, i no s'amaga si Esquerra la convida a participar en un acte municipalista com el d'aquest dissabte. La formació republicana diu que manté les portes obertes al diàleg amb tothom, però especialment amb aquells més descontents de l'actual línia política del PSC. L'exdiputat Toni Comín, l'exconseller Antoni Castells o Joan Ignasi Elena, són altres noms que sonaven per integrar-se a la candidatura europea d'Esquerra Republicana.

La també exalcaldessa de Mollet del Vallès ha negat ofertes per part d'ERC ni d'altres formacions per entrar a cap llista electoral i també s'ha referit al panorama dibuixat per Junqueras sobre una hipotètica estratègia de diàleg dels socialistes amb Ciutadans i el Partit Popular. "Espero que mai de mai el PSC prengui un acord en aquest sentit", ha dit Tura, que encara és militant de la formació liderada per Pere Navarro. "Però ja no formo part de la direcció nacional, per decisió pròpia", ha recordat.

També Iniciativa reconeix que ha temptat els desencantats del PSC, com va fer en l'acte obert "Ara és demà". La direcció socialista, per la seva banda, censura aquests moviments i diu que són unes pràctiques inèdites en la política catalana.

El dirigent socialista Pere Navarro diu que "el partits el que han de fer és cuidar-se de crear propostes, de fer processos d'elecció dels candidats a través de primàries, com hem fet nosaltres, que siguin absolutament democràtics i transparents, i preocupar-se menys dels espais ideològics d'altres partits".

Una de les persones amb més possibilitats és Ernest Maragall. Ja integrat en un nou partit, l'exconseller d'Ensenyament es deixa temptar amb un segon lloc a les llistes dels republicans a Brussel·les. L'objectiu: la unitat d'una esquerra que no es posa d'acord per pactar el dret a decidir a les europees.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut