Brussel·les

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea declara il·legal el cèntim sanitari

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha fet pública la sentència definitiva sobre aquest impost de carburants que ja no està en vigor i que es destinava a finançar la sanitat. Segons els jutges d'Estrasburg, "no és procedent limitar en el temps els efectes d'aquesta sentència, ja que el govern espanyol i la Generalitat no van actuar de bona fe en mantenir aquest impost en vigor durant més de deu anys".

RedaccióActualitzat

La justícia europea considera que l'anomenat cèntim sanitari és il·legal, perquè no respecta la directiva comunitària sobre els impostos especials. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha fet pública la sentència definitiva sobre aquest impost de carburants que ja no està en vigor i que es destinava a finançar la sanitat.

Segons els jutges europeus, "no és procedent limitar en el temps els efectes d'aquesta sentència, ja que el govern espanyol i la Generalitat no van actuar de bona fe en mantenir aquest impost en vigor durant més de deu anys".

Aquest impost que el govern espanyol va cedir a les comunitats no s'aplica des del 2013, després que tant Luxemburg com la Comissió Europea van llançar un toc d'atenció a l'Estat per aquest gravamen. Ara podria haver de retornar els 13.000 milions d'euros recaptats des que va entrar en vigor.

Què és el cèntim sanitari?

El cèntim sanitari era un impost sobre els carburants que des de l'any 2002 i fins al 2012 van aplicar la majoria de comunitats autònomes. Les primeres a aplicar-lo van ser Madrid, Catalunya, Castella- la Manxa, Galícia, el País Valencià i Astúries. El va crear el govern espanyol i el va cedir a les comunitats autònomes amb l'objectiu d'ajudar a solucionar el dèficit sanitari.

En un primer moment, es va establir un percentatge d'entre 1 i 2,4 cèntims per cada litre de gasolina, però la crisi i les necessitats de finançament de la sanitat pública van fer que l'impost pogués arribar a 4,8 cèntims per litre. Catalunya va ser una de les comunitats que l'any 2012 va aplicar el tipus màxim.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut