Kíev

El Parlament d'Ucraïna demana que la Haia jutgi Ianukóvitx per crims contra la humanitat

El Parlament d'Ucraïna vol que la Justícia Internacional processi l'expresident Víktor Ianukóvitx per crims contra la humanitat. La Rada Suprema aprova una resolució en què responsabilitza el president deposat i altres exalts càrrecs de la mort d'un centenar de ciutadans. La cambra ucraïnesa ha decidit ajornar per dijous el nomentament d'un nou govern de transició.

RedaccióActualitzat

La Rada Suprema -el Parlament d'Ucraïna- ha demanat aquest dimarts al Tribunal Internacional de la Haia que processi l'expresident del país, el fugitiu Víktor Ianukóvitx, per crims contra la humanitat. Els diputats han aprovat una resolució en què responsabilitzen el president deposat i altres exalts càrrecs de la seva administració de la mort d'un centenar de ciutadans en els aldarulls recents. Tot plegat enmig d'un rentat de cara d'Ucraïna i del seu passat, per part de les noves autoritats i els seus seguidors.

La resolució contra Ianukóvitx, que ha rebut el suport majoritari de l'assemblea, defensa que el Tribunal de la Haia jutgi, a més, l'exministre de l'Interior, Vitali Zajarchenko, i l'exfiscal general Viktor Pshonka, també buscats per les autoritats. El document aprovat pel Parlament els acusa a tots de les "greus conseqüències" i de "l'assassinat massiu" de ciutadans ucraïnesos que hi va haver "durant les accions de protesta multitudinàries entre el 21 de novembre del 2013 i el 22 de febrer del 2014", els tres mesos que van durar les manifestacions i protestes fins el triomf de la revolució.

Ajornada fins dijous la votació del nou govern de transició

Ucraïna no tindrà un govern d'unitat nacional fins dijous. El Parlament ha ajornat dos dies la votació del nou govern de transició per permetre que continuïn les consultes entre els diferents grups de la cambra per arribar a un acord. Ho ha afirmat el president interí, Oleksandr Turtxínov, en un discurs al Parlament, del qual també és president. Turtxínov també ha anunciat que aquest mateix dimarts es reunirà amb els responsables dels serveis de seguretat per analitzar "els senyals perillosos del separatisme" que s'han detectat els últims dies.

Des de Moscou, el cap de la diplomàcia russa, Sergeui Lavrov, ha assegurat que el govern del seu país no intervindrà en els assumptes interns d'Ucraïna, després de reunir-se amb el seu homòleg de Luxemburg, Jean Asselbom. Lavrov ha dit: "Hem confirmat la nostra posició de principis de no intervenció en els afers interns ucraïnesos i esperem que tothom s'ajusti a aquesta lògica". Segons el ministre rus: "No s'ha d'intentar aconseguir certs avantatges conjunturals unilaterals", en al·lusió als països occidentals". Lavrov ha advertit que és "perillós" i "contraproduent" que Ucraïna es vegi forçada a decidir entre acostar-se a la Unió Europea o a Rússia.

Ucraïna està immersa en un nou procés polític després que la cambra legislativa va aprovar diumenge la destitució del president anterior, Víktor Ianukóvitx, l'endemà del pacte amb els líders opositors per posar fi als enfrontaments entre manifestants antigovernamentals i agents de la policia a Kíev, que van causar la mort d'un centenar de persones la setmana passada.

Les noves autoritats ucraïneses han dictat una ordre de cerca i captura contra l'expresident Víktor Ianukóvitx. L'acusen de l'assassinat massiu de civils en la repressió de les manifestacions antigovernamentals.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut