Berlín

La comunitat internacional mira a Ucraïna preocupada per l'estabilitat del govern i la integritat territorial

La comunitat internacional accepta "de facto" el canvi polític a Ucraïna, però demana un govern estable i, sobretot, un país unit. La integritat territorial preocupa a Alemanya, Rússia i els Estats Units. A Crimea, a l'àrea d'influència russa, hi ha hagut enfrontaments entre europeistes i prorussos.

RedaccióActualitzat

Rússia, els Estats Units i Europa digereixen amb més o menys entusiasme segons els seus interessos el tomb polític a Ucraïna. Els tres actors internacionals prioritzen, ara per ara, l'estabilitat interna i, sobretot, la integritat territorial.

Les tensions polítiques al país poden traduir-se en un enfrontament entre un oest del país tradicionalment més pro occidental i un est d'influències russes. Berlín i Moscou estan en contacte per evitar que això passi.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president rus, Vladímir Putin, han parlat per telèfon després dels esdeveniments de les últimes hores a Ucraïna. Tots dos han coincidit en la importància que el país formi un nou un govern estable com més aviat millor. Els dos mandataris també han insistit en la necessitat de mantenir la integritat territorial.

En el mateix sentit s'ha pronunciat Susan Rice, consellera del president nord-americà, Barack Obama. Rice ha anat més enllà i ha avisat a Rússia que cometria un greu error si decidís enviar tropes a Ucraïna per forçar un govern més pròxim als seus interessos.

Europa, Estats Units i Rússia segueixen molt de prop l'evolució dels esdeveniments al país. Dilluns, la comissària d'afers exteriors de la Unió Europea, Catherin Ashton, viatjarà a Kíev per entrevistar-se amb el representants polítics dels pais. Putin i Merkel asseguren que continuaran en contacte per analitzar la situació interna d'Ucraïna.

El portaveu del govern alemany, Steffen Seibert, ha explicat que Merkel també ha parlat amb l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko, que dissabte va sortir en llibertat després que l'oposició va prendre el control del país.

Tensions a Crimea

Els temors de la comunitat internacional han cristalitzat als territoris de tradició prorussa, com és el cas de Crimea, on molts estan en contra de les posicions europeistes liderades per Kíev. En algunes ciutats hi ha hagut enfrontaments entre entre europeistes i prorussos. Aquest diumenge mateix, a la localitat de Kertx, una manifestació prorussa ha decidit treure la bandera ucraïnesa de l'edifici de l'Ajuntament, davant de la indignació d'un grup de proeuropeistes.

Crimea, durant tres segles va formar part de l'Imperi rus, té una autonomia pròpia i un estatut que inclou l'arrendament de la base militar de Sebastopol a Moscou.

L'oposicó fa camí

De moment, l'oposició compleix la petició d'estabilitat de la comunitat internacional. Aquest dissabte ha nomenat un president interí i manté la convocatòria d'eleccions pel 25 de maig, coincidint amb els comicis a tot Europa.

Mentrestant, però, el ja expreisdent, Víktor Ianukóvitx, continua desaparegut.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut