Madrid

Els verificadors del procés de pau a Euskadi declaren a l'Audiència que ETA va segellar les armes i se les va endur

Tres dels sis experts internacionals que han constatat el primer pas del desarmament d'ETA han declarat durant poc més de dues hores a l'Audiència Nacional citats pel jutge Ismael Moreno. De la declaració dels verificadors ha transcendit que els dos membres d'ETA els van ensenyar les armes en un pis de Tolosa de Llenguadoc, les van segellar en una caixa i les van guardar.

RedaccióActualitzat

Ram Manikkalingam, Ronnie Kasrils i Chris Maccabe, tres dels verificadors internacionals que han certificat la primera entrega d'armes d'ETA, han declarat durant poc més de dues hores l'Audiència Nacional. El jutge de guàrdia, Ismael Moreno, els va citar per interrogar-los a les 10 del matí. A la declaració també hi havia el fiscal en cap de l'Audiència, Javier Zaragoza.

Dels tres verificadors, els dos que surten al vídeo - Manikkalingam i Kasrils -  han estat declarant durant una hora, i el tercer mitja hora. El magistrat de l'Audiència volia conèixer la identitat dels presumptes membres de l'organització terrorista amb qui s'han entrevistat els últims mesos mentre negociaven la inutilització d'una part de l'arsenal d'ETA. També ha preguntat per la localització de l'amagatall d'armes que apareix al vídeo difós divendres.

Els van ensenyar les armes i se les van endur

De la declaració dels verificadors ha transcendit que els dos membres d'ETA els van ensenyar les armes en un pis de Tolosa de Llenguadoc. Afirmen que van rebre una carta al gener citant-los en aquesta localitat francesa. Hi van arribar en tren i els va anar a buscar un home que portava ulleres i un gorro i que no han pogut identificar. Aquesta persona els va conduir al pis on es va fer la gravació.

Els verificadors tampoc han pogut identificar els dos membres de la banda que apareixen encaputxats en el vídeo. Allà els etarres els van donar una relació d'armes. Els etarres els van prometre que no farien servir l'armament, però després el van guardar en una caixa de cartró, la van precintar i se la van endur.

Els verificadors han declarat que la banda va contactar amb ells el juliol del 2011 i que des de llavors han fet diverses reunions amb actors polítics, ecònomics i eclesiàstics de la societat basca.

Han explicat que els finança una organització holandesa i també diversos governs escandinaus. Diuen que cobren 750 euros per jornada de feina.

Una oportunitat real de pau

A la sortida de l'Audiencia, els verificadors s'han dirigit breument a la munió de mitjans de comunicació que els esperaven. El portaveu de la Comissió Internacional de Verificació ha explicat que tenen el desig de ser transparents però sobretot ha insitit que hi ha una "autèntica oportunitat per a la pau".

Suport del "lehendakari"

La decisió de l'Audiència Nacional ha causat sorpresa entre una part del món polític basc. El govern de Vitòria i l'esquerra abertzale consideren que són traves per al procés de pau a Euskadi. El "lehendakari" Iñigo Urkullu ha viatjat a Madrid per donar suport als verificadors i s'ha reunit amb ells en un hotel de la capital espanyola abans de l'interrogatori.

En canvi, el col·lectiu de víctimes del terrorisme del País Basc considera lògica i necessària la citació per poder detenir els dos membres d'ETA que apareixen a les imatges.

Cinc dels sis verificadors internacionals van rebre la citació judicial dissabte. Dos d'ells estaven a punt de pujar a l'avió a l'aeroport de Loiu, en direcció a París, i van abandonar el país. El sisè membre no havia viatjat a Bilbao per malaltia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut