Kíev

L'ala més radical de l'oposició ucraïnesa no accepta l'acord tancat amb les autoritats i reclama la dimissió de Ianukóvitx

L'ala més radical de l'oposició ucraïnesa no accepta l'acord que altres sectors més moderats han tancat amb les autoritats i reclama la dimissió immediata del president, Víktor Ianukóvitx. La plaça de la Independència continua ocupada després d'una nit de calma i dolor i es tem una represa de la violència.

RedaccióActualitzat

L'acord a què han arribat el president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, i els líders opositors per posar fi a la crisi que des de fa tres mesos viu el país ha quedat en suspens després que Maidan s'hi ha pronunciat en contra. La divisió entre l'oposició ucraïnesa fa encara més difícil l'estabilitat i la fi de les revoltes.

La plaça de la Independència de Kíev s'ha llevat un dia més ocupada després d'una nit de calma i dolor pel comiat d'una vintena de morts. El principal temor ara és una represa de la violència.

L'ala més radical de l'oposició i el nucli dur dels manifestants consideren el pacte insuficient. Exigeixen la dimissió del president, a qui veuen com un criminal, i l'avançament electoral després d'una setmana d'enfrontaments que han deixat una setantena de morts. La fractura en la resistència ucraïnesa es va fer palesa ahir a la nit en una  plaça de la Independència de Kíev plena de gom a gom. Els líders opositors més radicals van irrompre en l'escenari on els més moderats i firmants del pacte explicaven la nova situació. Mentrestant, la plaça els mostrava els cadàvers d'alguns dels companys morts dijous, la jornada més sagnant de la revolta.

En les últimes hores també s'ha especulat amb la possible sortida del país de Ianukóvitx. No hi ha versió oficial però sembla que el president s'hauria desplaçat a l'est del país, on té el seu feu electoral.

Els punt de l'acord

El pacte passa per recuperar la Constitució del 2004, que disminueix els poders del president, la formació d'un govern d'unitat i la convocatòria d'eleccions anticipades.

A més, en una jornada políticament molt activa, el Parlament ha aprovat aquest divendres una llei per alliberar la gran enemiga de Ianukóvitx, l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko, empresonada des de fa més de dos anys. També s'ha decidit cessar el ministre de l'Interior, considerat un dels responsables d'aplicar l'operació antiterrorista en les càrregues en contra dels manifestants.

--------------------------------------------------------------------------------------

Totes les cròniques de l'enviat especial de Catalunya Ràdio, Sergi Roca

Mira les fotos que ens han fet arribar els enviats especials de Catalunya Ràdio a la capital d'Ucraïna, Sergi Roca, Martí Cuní i Xavier Cussó.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut