Kíev

El pitjor bany de sang des de l'inici de la revolta deixa una setentena de morts a Maidan

Els enfrontaments han tornat a la capital d'Ucraïna provocant el pitjor bany de sang de la revolta. El nombre de víctimes no para de créixer i algunes fonts parlen d'una setantena. Davant d'aquest panorama, el ministre de l'Interior ha entregat armes de combat als agents per apaivagar els opositors. Els manifestants, però, també s'han reorganitzat.

RedaccióActualitzat

Els enfrontaments han tornat a la capital d'Ucraïna amb la llum del dia, després d'una nit de relativa calma, fruit de la treva anunciada pel president, Víktor Ianukóvitx. Els manifestants haurien trencat l'alto el foc, tot i que els partits de l'oposició en culpen la policia. Sigui com sigui, el caos ha tornat a regnar a la cèntrica plaça Maidan de Kíev i el degoteig de sang ha estat a l'ordre del dia.

L'últim balanç oficial ofert pel Ministeri de Sanitat parla de 67 mortsAquestes xifres encara podrien augmentar més si es fa cas de l'oposició, que diu que s'arriba al centenar. Des del govern, el ministre de l'Interior, el qüestionat Vitali Zajárchenko, es limita a dir que hi ha desenes de morts, i remarca que entre les víctimes hi ha ciutadans pacífics i policies.

Per això ha reclamat als líders de la revolta que facin una crida a la revolució pacífica i a l'alliberació dels 67 agents de policia que els manifestants han retingut. Aquest "segrest", segons ho anomena el ministre, l'ha portat a ordenar l'entrega d'armament d'assalt a la policia per carregar contra els manifestants i alliberar els agents.

Els manifestants mantenen la resistència als antiavalots i també als franctiradors. La policia ho nega, però les ferides d'alguns morts fa que els opositors no tinguin cap dubte que n'hi ha als terrats dels edificis. Estan sembrant el pànic a la plaça de la Independència. Els escopeters, armats amb Kalashnikovs, haurien disparat en diverses ocasions a alguns d'aquells que pretenen atrinxerar-se.

Els ànims, a banda i banda, estan prou encesos i no contribueixen a acabar amb els enfrontaments, que han començat a primera hora del dia. Desenes d'opositors han llançat artefactes incendiaris i han avançat per trencar les línies de defensa de la policia i guanyar el terreny que havien perdut amb l'assalt policial. Alguns portaven cascos, pals i escuts semblants als de la policia. Els agents han llançat pilotes de goma, i, segons alguns testimonis, també haurien disparat foc real. S'ha pogut veure com els serveis sanitaris s'han emportat gent que havia quedat estesa a terra amb un toll de sang.

Al voltant de la plaça s'han hagut de muntar improvisadament hospitals de campanya per atendre els ferits, molts d'ells de trets. Així ho expliquen als seus comptes de Twitter l'enviat de Catalunya Ràdio, Sergi Roca, i el de TV3, Lluís Caelles.

 

D'entre els milers de piulades sobre la revolta, però, n'hi ha una que ha ressonat amb força. És la de la jove de 21 anys Olesya Zhukovskaya, que feia feines de voluntariat a la plaça Maidan per socórrer les víctimes. Ella mateixa s'ha convertit en víctima, es diu, d'algun franctirador i hauria rebut un impacte al coll. Poc després ha pogut escriure aquest tuit corprenedor:

 

 

Olesya Zhukovskaya hi diu: "Em moro".

No hi ha confirmació oficial del seu estat i, de fet, altres testimonis asseguren que la jove encara és viva i que l'han operat a l'hospital tot i que el seu pronòstic és greu. Ho deia la periodista del mitjà ucraïnès Pravda, Halyna Tytysh, a la seva pàgina de Facebook. El compte de Twitter oficial dels manifestants ha confirmat que havia sobreviscut a l'atac.

 

Tot plegat passa només després que poc abans de la mitjanit el president hagi anunciat la treva i la represa de les converses amb els representants de l'oposició. Hores abans d'aquesta treva, el president va dir que havia posat en marxa una operació antiterrorista, un fet que li permet mobilitzar l'exèrcit a la zona de les protestes. En paral·lel, Ianukóvitx ha destituït el cap de les forces armades i l'ha substituït, sense especificar els motius del canvi.

En el terreny diplomàtic, una delegació de mediadors formada pels ministres d'Afers Exteriors francès, alemany i polonès s'ha pogut reunir amb l'oposició i també amb el mateix president Ianukóvitx. El resultat d'aquestes trobades s'ha fet arribar als seus homòlegs, dels 28 que s'han reunit per consensuar un règim sancionador a Ucraïna per la vulneració dels drets humans.

La solució al conflicte encara no s'ha plasmat en cap paper, però hi ha una escletxa oberta a l'esperança. L'ha fet saber el primer ministre polonès Donald Tusk, que ha assegurat que el president Ianukóvitx estaria disposat a anticipar les eleccions

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut