Enrico Letta manté el pols amb el seu company de partit, Mario Renzi, i presenta un nou pla de govern.
Enrico Letta manté el pols amb el seu company de partit, Mario Renzi, i presenta un nou pla de govern. (Foto: EFE)
Roma

Letta es resisteix a perdre el poder i desafia Renzi amb la presentació d'un nou pla de govern

El primer ministre d'Itàlia, Enricco Letta, no compta amb la confiança de la seva formació, el Partit Democratic. El secretari general d'aquest partit, Mario Renzi, es postula com a relleu de Letta, però aquest s'hi resisteix. De fet, el primer ministre desafia el seu contrincant presentant un pla per salvar el govern. La direcció del Partit Democràtic podria prendre una decisió aquest dijous.

RedaccióActualitzat

L'estabilitat del govern italià torna a estar en joc, en aquest cas per qüestions internes del partit del primer ministre Enrico Letta. La direcció del Partit Democràtic podria decidir aquest dijous si continua donant suport a Letta, assetjat pel nou líder de la formació i alcalde de Florència, Matteo Renzi. La rivalitat entre les dues figures és màxima.

En un últim intent per salvar el govern, Letta ha presentat un nou un pla per impulsar l'economia i crear ocupació, un programa anomenat "Compromís Itàlia 2014". El pla inclou, entre altres mesures, la inversió de 30.000 milions d'euros per millorar l'economia en el bienni 2014-2015, la implantació de l'educació obligatòria des dels 5 als 18 anys i la reforma de les institucions italianes.

El primer ministre va desafiar Renzi amb aquestes paraules: "Les dimissions no es fan pels rumors, per maniobres de palau o entre bambolines. Jo crec que el respecte a les institucions vol dir que tothom ha de dir explícitament què vol fer", i va enviar aquest missatge al seu contrincant: "Si el que vol és prendre el meu lloc, ha de dir per a què el vol."

Letta va començar fa nou mesos liderant un gran govern de coalició que tenia el suport del centre-dreta de Berlusconi i dels centristes de Mario Monti. Un executiu inoperant, segons els seus detractors, que viu en la debilitat permanent. Mario Renzi es va reunir aquest dimarts amb Enrico Letta per negociar la "stafetta" (el relleu), però l'actual primer ministre no té cap intenció de rendir-se. Tots dos van parlar amb el cap de l'Estat, Giorgio Napolitano, i aquest ja hi ha dit la seva: "Ara, la paraula passa a tenir-la el Partit Democràtic".

 

 

 

 

Anar al contingut