Madrid

El Congrés limita la justícia universal amb els únics vots del PP

El Congrés dels Diputats ha aprovat una proposició de llei del PP per limitar els judicis a delictes comesos a l'estranger. La proposta arriba l'endemà que un jutge de l'Audiència Nacional ha dictat ordre de detenció contra l'expresident xinès Jiang Zemin.

RedaccióActualitzat

La majoria del PP ha permès limitar la capacitat dels jutges espanyols de perseguir crims que s'han comès fora del territori de l'Estat, el que es coneix com a justícia universal. El Partit Popular ha fet valdre els seus vots perquè prosperés una proposició de llei que complicarà que s'obrin casos nous i que se n'arxivin alguns dels que ja estan oberts. Podria passar, per exemple, amb la causa contra l'expresident xinès. L'oposició ja ho ha rebutjat i ha acusat el govern de Mariano Rajoy de passar per sobre dels drets dels espanyols a causa de les pressions de la Xina i altres actors internacionals.

La resta de grups hi han votat en contra. La socialista Soraya Rodríguez ha considerat "inconstitucional" que s'arxivin automàticament els casos que ja estiguin oberts. El republicà Joan Tardà ha fet servir la mateixa expressió i ha denunciat que "s'ofèn la memòria de milions de persones".

Des de l'Esquerra Plural, Gaspar Llamazares ha qualificat de "vergonyós" el projecte perquè suposa "punt final per obediència al mandat de la resta de governs a canvi de relacions comercials". I des de CiU, Jordi Jané ha assegurat que Espanya serà ara "còmplice" en la impunitat dels crims de guerra i lesa humanitat.

L'oposició ha criticat les presses dels populars per aprovar el text, que es debat tot just l'endemà que la justícia espanyola va confirmar l'ordre de detenció internacional contra l'expresident xinès Jiang Zemin i l'excap de govern Li Pen.

L'Audiència Nacional creu que hi ha proves que impliquen tots dos dirigents en el suposat intent de genocidi al Tibet, la dècada dels noranta. El règim de Pequín ha exigit al govern de Rajoy que aclareixi la posició oficial d'Espanya.

Una de les crítiques que s'ha fet a la via que s'ha elegit per tramitar la reforma és que no ha fet falta un dictamen del CGPJ, per la qual cosa s'acusa el PP d'actuar d'esquena al màxim òrgan de govern de jutges i magistrats.

Un altre cas que podria quedar afectat per la nova llei és el del càmera de televisió José Couso, mort a l'Iraq.

La família Couso s'ha reunit amb tots els grups parlamentaris, inclòs el PP, que inicialment no els havia fet un lloc en l'agenda. Per això aquesta trobada ha estat la més dura. La família acusa el PP d'agenollar-se davant de les grans potències com la Xina i els Estats Units, i diuen que aquest és el peatge que s'ha pagat per la reunió que va tenir Mariano Rajoy amb Barack Obama. Però sobretot demanen que la mort de Couso a l'Iraq no quedi impune.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut