Barcelona

Rigau veu raons polítiques en la "incomprensible" sentència del TSJC

La consellera d'Educació, Irene Rigau, considera que la sentència del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya d'establir una proporció del 25% de l'ensenyament en castellà només s'entén per la intenció d'imposar el model educatiu i de llengua de les Balears i del País Valencià. Rigau diu que no s'aplicarà la sentència fins que el Tribunal Constitucional doni resposta al recurs ja que considera que el TSJC s'ha extralimitat.

RedaccióActualitzat

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, troba "incomprensible" la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga cinc centres educatius de Catalunya a impartir un 25% de les classes en castellà. És la resposta judicial a la demanda de cinc famílies que demanaven més presència d'aquesta llengua en l'educació dels seus fills.

Un dels elements de la sentència que més sorprèn Rigau és que un tribunal accedeixi a imposar un percentatge sense respectar el que diu la llei, que és que la proporció l'estableix el govern de Catalunya en funció de la realitat social del centre. A més, diu Rigau, "el que passa al centre ho decideix el Consell Escolar. Com podem canviar el projecte triat per les famílies, i a mig curs?". La consellera adverteix que la sentència suposa "una alteració pedagògica i en la dinàmica del procés d'aprenentatge dels alumnes".

L'argument esgrimit a la sentència, que apel·la al fet que el castellà té un paper simbòlic en el sistema escolar català, l'ha replicat la consellera amb contundència: "Ningú no pot dir que el castellà és residual a les nostres escoles, l'objectiu final és el ple domini als setze anys".

La valoració de l'episodi d'aquest divendres en l'estira-i-arronsa entre Ensenyament i la Justícia per part de la consellera és alarmant: "El model educatiu està davant un fet molt greu", diu Rigau, que afegeix que tot plegat s'emmarca en una "voluntat política d'imposar per via judicial el model educatiu de les Balears i el País Valencià."

És per tot això que la consellera avisa: "No podem judicialitzar l'ensenyament".

Rigau diu que no s'aplicarà la sentència fins que el Tribunal Constitucional al recurs ja que considera que el TSJC s'ha extralimitat.

En una entrevista al Telenotícies Vespre de TV3, la consellera Rigau ha anunciat que la setmana que ve es reunirà amb els directors dels centres directament afectats per la sentència per assessorar-los jurídicament en relació a com han d'actuar.

La consellera avisa que "no podem posar els directors dels centres en contra de la política educativa del seu país".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut