Manifestació històrica a Bilbao a favor dels drets humans.
El col·lectiu EPPK creu que la mobilització de l'11 de gener marca una nova fita que reclama continuïtat.
Bilbao

Els presos d'ETA reafirmen la via pacífica i dialogada i veuen el govern espanyol "més sol que mai amb la seva violència"

El col·lectiu EPPK reafirma la seva aposta per una via pacífica i dialogada i asseguren que, davant d'un executiu atrapat en el seu no, ells continuaran el camí encetat amb el suport de la ciutadania.

RedaccióActualitzat

Els presos d'ETA reafirmen el seu compromís amb la via pacífica i dialogada i critiquen l'enrocament del govern espanyol, de qui diuen que una vegada més s'ha quedat sol amb la seva violència. El diari "Gara" publica aquest divendres un comunicat d'EPPK en què el col·lectiu manifesta que continuarà el camí encetat amb el suport de la ciutadania.

Per als presos bascos, cada vegada que l'executiu de Mariano Rajoy diu que no canviarà la política carcerària està anticipant que haurà de canviar-la. "Ha d'entendre que, tard o d'hora, haurà de respondre positivament a la voluntat ciutadana. "Ha arribat el moment d'acabar amb la dispersió", adverteix el col·lectiu.

Més sol que mai

El col·lectiu EPPK fa un repàs dels últims esdeveniments, encetats amb la decisió dels presos bascos de reconèixer el mal causat i acceptar una solució esglaonada i individual, un gir ratificat una setmana més tard pels membres de la banda ja excarcerats. Creuen que aquests gestos, fets amb "gran esforç, diuen, "han fet moure els fonaments" i han connectat amb la majoria social i política, i destaca que també hagi aconseguit reaccions positives en l'àmbit internacional. Enfront, lamenten, "un govern espanyol que s'ha quedat al marge, atrapat en el seu no".

La resposta del govern espanyol va ser l'immobilisme. No canviarien ni una coma de la seva postura en matèria antiterrorista ni penitenciària i exigien la dissolució definitiva de la banda terrorista. No es van quedar amb les paraules i poc després es detenien vuit interlocutors dels presos d'ETA i des de la Fiscalia s'instava l'Audiència Nacional a prohibir una manifestació anual a favor dels presos bascos convocada per un col·lectiu abertzale.

Aquesta prohibició encara va magnificar més la protesta i va fer que diverses forces polítiques basques, entre elles el PNB i Bildu, es manifestessin plegades en favor d'una nova política penitenciària, després que l'Audiència Nacional prohibís la manifestació. De fet, el col·lectiu assegura que la mobilització de l'11 de gener marca una nova fita que reclama continuïtat.

Anar al contingut