Cartell amb la imatge de Víktor Inaukóvitx. (Foto: Reuters)
Cartell amb la imatge de Víktor Inaukóvitx. (Foto: Reuters)
Kíev

El govern d'Ucraïna en ple presenta la dimissió al president Ianukóvitx

El conflicte d'Ucraïna, amb milers de manifestants al carrer, ha provocat avui la dimissió en ple del govern dirigit pel primer ministre Nikolai Azarov. El president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, ha acceptat la dimissió, però no se'n va, com li demana l'oposició.

RedaccióActualitzat

El conflicte d'Ucraïna, amb milers de manifestants al carrer, ha provocat aquest dimarts la dimissió en ple del govern dirigit pel primer ministre Nikolai Azarov. El president ucraïnès, Víctor Ianukóvitx, ha acceptat la dimissió, però no se'n va, com li demana l'oposició.

És una conseqüència directa de la pressió que des de fa setmanes expressen milers de manifestants a Kíev, per l'aproximació del president Ianukóvitx a Rússia, en detriment de la Unió Europea. Les mobilitzacions s'han estès també a d'altres parts del país.

D'altra banda, el Parlament ucraïnès ha aprovat derogar les polèmiques lleis que restringien el dret de manifestació al país, una de les concessions del president Víktor Ianukóvitx per arribar a un acord polític i calmar els ànims.

Aquest pas, que ha precedit els aplaudiments generalitzats a la cambra, arriba acompanyat d'un altre gest significatiu del president Ianukóvitx: la forçada dimissió del primer ministre, Nikolai Azarov. L'alegria també s'ha desfermat als carrers de Kíev quan s'ha conegut el resultat de la votació: 361 vots a favor, 2 en contra i 46 abstencions.

Tot i aquests passos, la sessió extraordinària de la cambra ucraïnesa continua aquesta tarda amb altres temes a l'ordre del dia. Un dels principals és l'amnistia per als opositors detinguts durant els disturbis. Sembla que es podria aprovar, però el govern la condiciona a una aturada de les protestes i al desallotjament dels edificis públics.

La lluita dels opositors europeistes, però, no s'ha acabat, perquè la seva principal reivindicació és un avançament electoral per a aquest any. Aquest dimarts no hi ha hagut aldarulls, però l'oposició continua ferma.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut