Jafre

Vila rebutja el projecte de llei de parcs nacionals del govern espanyol, que amenaça de recentralitzar competències

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha alertat aquest diumenge contra el projecte de llei de parcs nacionals que va aprovar divendres el Consell de Ministres i que obre la porta a l'explotació turística d'aquests espais. L'ha qualificada d'"innecessària i inconstitucional".

RedaccióActualitzat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha carregat aquest diumenge contra el projecte de llei de parcs nacionals que va aprovar divendres el Consell de Ministres i que obre la porta a l'explotació turística d'aquests espais.

Considera que és un pas enrere en matèria ambiental i que pot provocar una rebaixa en la protecció dels espais naturals.

El conseller, que ha recordat que Catalunya té competències exclusives en matèria d'espais naturals, considera que la norma estatal fa una atribució "expansiva" de competències a favor de l'Estat.

Vila ha dit sentir-se "molt dolgut", ha denunciat que la normativa és "innecessària i inconstitucional" i ha assegurat que el govern de la Generalitat hi farà front amb tots els instruments a l'abast. Per començar, en el tràmit com a projecte de llei. Però ha assegurat que arribaran on calgui.

Ha reconegut que en el cas de l'únic parc afectat a Catalunya per la nova llei, el d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la incidència serà petita, però ha lamentat la invasió de competències que la nova llei comporta.

El conseller ha fet una crida a la ciutadania "progressista" del conjunt de l'estat espanyol perquè "no deixi que els sectors més rancis i conservadors d'Espanya s'apropiïn de la Constitució Espanyola". "No pot ser que els principis que havíem consensuat entre tots ara es violentin d'aquesta manera", ha dit.

Ho ha afirmat durant una plantada simbòlica d'arbres al Baix Empordà, a la zona afectada per l'incendi del novembre passat.

El projecte de llei de parcs nacionals assegura la intervenció de l'Estat en tots els àmbits de gestió. Preveu que tot es faci coordinadament entre l'Estat i les comunitats autònomes i regula els usos i les activitats a l'interior dels parcs.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut