País Valencià

Els valencians es queden pràcticament sense opcions per informar-se o entretenir-se amb mitjans en català

El tancament de les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià, aquesta setmana, ha eliminat pràcticament les opcions dels valencians que volen informar-se o entretenir-se amb mitjans en llengua catalana. Primer, el tall de les emissions de TV3 i el tancament fulminant de Canal 9 ja van limitar molt les opcions, i, a més, han debilitat una ja malparada indústria audiovisual.

RedaccióActualitzat

El tancament de les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià, aquesta setmana, ha eliminat pràcticament les opcions dels valencians que volen informar-se o entretenir-se amb mitjans en llengua catalana.

Primer, el tall de les emissions de TV3 i el tancament fulminant de Canal 9 ja van limitar molt les opcions, i, a més, han debilitat una ja malparada indústria audiovisual.

A més de totes les cadenes de la catalana, la valenciana i les ràdios, també van tancar la televisió de Gandia, que emetia en català.

Al País Valencià hi ha 300 emissores pirates i el Suprem va anul·lar la majoria de les concessions de televisió digital terrestre que va fer el govern valencià. No s'ha actuat contra les emissores il·legals, però sí contra l'alegalitat de la freqüència de Catalunya Ràdio i, anteriorment, contra la de TV3.

Les úniques opcions que els queden són les connexions per internet ja que el consum intern en català és pràcticament nul des que fa un mes es va tancar la ràdio i televisió pública valenciana. Alguns treballadors continuen emetent programes per la web "mildenou".

Tot plegat ha generat un debat sobre el paisatge devastat de la indústria audiovisual. Ximo Pérez, president dels Productors Valencians, augura "previsions catastròfiques, en 5 o 6 mesos no quedarà res, el món audiovisual està fet miques."

Denuncien que el govern valencià tanca fronteres als mitjans. I que juga a confondre. I no són pocs els que pensen que es busca una certa invisibilitat i aprofundir en el model centralista. El sociòleg Vicent Flor assegura que "volen un país no vertebrat, no articulat, i els sobren els mitjans en la nostra llengua. Els repugna." "És molt significatiu de determinat model d'entendre Espanya amb uniformitat."

La reciprocitat entre els mitjans públics valencians, catalans i balears ha desaparegut. Està obert el debat de si no es pretén un cert control mediàtic. I el govern valencià pretén un control mediàtic, sense fissures, per tot el que surt i entra.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut