Ginebra

El règim sirià es compromet a permetre la sortida de dones i criatures de la ciutat assetjada de Homs

Les negociacions de la conferència de pau de Ginebra 2 comencen a donar fruits. El règim sirià ha acceptat que dones i criatures puguin abandonar la ciutat d'Homs, assetjada per les tropes del Bashar al-Assad. Les diferències entre govern i opocisió, però, es mantenen i no hi ha data per a l'arribada d'ajuda humanitària.

RedaccióActualitzat

Les negociacions de la conferència de pau de Ginebra II comencen a donar fruits. El règim sirià ha acceptat que dones i nenes puguin abandonar la ciutat de Homs, assetjada per les tropes del Bashar al-Assad. Les diferències entre govern i oposició, però, es mantenen i no hi ha dia per a l'arribada d'ajuda humanitària.

Dissabte, les dues parts enfrontades van donar el primer pas -asseure's a parlar cara a cara- i només 24 hores després ja se'n comencen a veure els resultats. El govern sirià ha promès des de Ginebra que les dones i criatures atrapades al centre de la ciutat siriana de Homs podran sortir immediatament.

El règim també es compromet a deixar sortir la resta de civils, però exigeix una llista amb els seus noms, segons ha anunciat el mediador internacional en el procés de pau per a Síria, Lakhdar Brahimi. És la manera, diuen, d'evitar que s'escapi cap combatent rebel.

Tot i aquest avenç, les postures continuen irreconciliables i el govern ja ha deixat clar que la culpa que fins ara no hagi sortit cap civil del centre de Homs és dels rebels.

Un comboi d'ajuda humanitària?

Brahimi també ha explicat que hi ha una opció per fer arribar ajuda a la ciutat. Diu el mediador que "hi ha un acord dels grups armats que hi ha  dins de no atacar el comboi d'ajuda quan accedeix a Homs". L'acord s'ha d'aplicar en les pròximes hores, quan el governador de Homs informi la Missió de l'ONU a Síria a partir de quin moment el comboi humanitari pot entrar a la zona.

El casc històric de Homs, un dels focus del conflicte armat sirià, està assetjat per les forces governamentals des de fa 18 mesos. El règim considera que hi ha infiltrats grups rebels. Des de llavors han estat comptades les oportunitats en què les organitzacions humanitàries han aconseguit entrar per aportar ajuda humanitària als civils que encara hi viuen. L'oposició xifra en unes 500 les famílies que continuen a la zona bloquejada.

Negociant la situació dels presos

Brahimi també ha explicat que el govern sirià ha demanat a l'aliança opositora que elabori una llista de persones detingudes per diferents grups rebels armats per tractar sobre el seu alliberament. L'oposició que participa a la cimera s'ha compromès a fer la llista, però el mateix mediador reconeix que hi ha milícies sobre les quals no té cap mena de competència.

L'oposició ja ha fet arribar al règim una llista amb més de mil noms de dones i 1.300 de menors d'edat que estan detinguts en presons del règim perquè els alliberin.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut