Junqueras, Turull i Lucena, donant indicacions de vot als seus grups. (Foto: EFE)
Junqueras, Turull i Lucena, donant indicacions de vot als seus grups. (Foto: EFE)
Barcelona

El Parlament aprova els pressupostos del 2014 amb els vots de CiU i ERC

El Parlament de Catalunya aprova amb el suport de CiU i ERC els pressupostos del 2014, els primers de la legislatura, que preveuen una càrrega fiscal més gran, amb la recuperació de l'impost de successions, i una continuïtat de la política de privatitzacions per aconseguir ingressos extraordinaris que alleugin el dèficit. El PSC, el PPC, Iniciativa, C's i la CUP critiquen el caràcter "antisocial" dels comptes, mentre que els seus defensors argumenten que són els únics possibles.

RedaccióActualitzat

El Parlament de Catalunya ha aprovat, amb el suport de CiU i Esquerra Republicana, els pressupostos del 2014 i la llei d'acompanyament, que preveuen una càrrega fiscal més gran, amb la recuperació de l'impost de successions, i una continuïtat de la política de privatitzacions per aconseguir ingressos extraordinaris que alleugin el dèficit. Segons el govern d'Artur Mas, d'aquesta manera s'evitarà que hi hagi noves retallades.

La Generalitat preveu gastar més de 36.000 milions d'euros, un 2,4% menys que l'any passat. D'aquest diners, 5 milions seran per a organitzar el referèndum del 9 de novembre. Són els primers comptes que s'aproven aquesta legislatura, perquè l'any passat es van prorrogar els del 2013. L'aliança de CiU i ERC ha impedit que prosperessin les més de 2.300 esmenes presentades al projecte de llei. Al final, els comptes han tingut 70 vots a favor i 60 en contra.

Precisament, els partits de l'oposició han rebutjat els comptes per "antisocials" i han reclamat al govern que concreti com s'aconseguiran els 2.300 milions d'euros que es pretenen recaptar amb la venda d'immobles i concessions. En canvi, els seus defensors argumenten que són els únics possibles.

Les crítiques de l'oposició

En el debat dels comptes, el PSC ha considerat "reprovable fins i tot èticament" que no s'expliqui quines privatitzacions es volen fer. A més, el portaveu parlamentari del grup, Maurici Lucena, ha retret al govern que caigui més d'un 22% la despesa en Salut, i un 28% la d'Ensenyament. També hi ha hagut comentaris per a ERC. Segons Lucena, el que s'aprova avui "és una pregunta encadenada i una data d'una consulta que no es farà".

El diputat del PPC ha considerat que els del 2014 són "uns pressupostos fantasma, perquè no es compliran" i, a més, són "els més antisocials de la història de Catalunya". El diputat José Antonio Coto ha afegit que Mas "s'amaga darrere l'estelada" i retalla en les partides socials "mentre es duplica la del Diplocat o es destinen quantitats ingents de diners per al Tricentenari".

El president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha advertit que els comptes fan de Catalunya "un país més injust, més pobre i més desigual. A més, ha dit, malgrat el "soroll" al voltant de l'impost de successions, al final la recuperació d'aquesta taxa ha quedat "en pràcticament res" i només suposarà 120 milions addicionals, davant dels més de 2.000 que vindran per privatitzacions i venda d'actius.

Per al diputat de C's Jordi Cañas, els comptes es van aprovar el dia que es va donar llum verda a la pregunta del 9-N. Segons Cañas, el "patriotisme" va fer que els "còmplices" de CiU acceptessin avalar les retallades a canvi de la "farsa" del dret a decidir, i fer costat a un govern "obsessionat" amb la consulta.

Des de la CUP, David Fernàndez ha equiparat els pressupostos amb una "declaració de guerra de la troica a Catalunya". El diputat independentista ha afirmat que els comptes són "regressius, neoliberals i malvenen el país" i ha instat la Generalitat a no pagar el deute assumit amb els mercats financers.

CiU i ERC es defensen

Tant Convergència i Unió com Esquerra Republicana han replicat que els pressupostos són els "únics possibles" en el context actual.

El diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó ha advertit que el govern "treballa lligat de mans i peus". "No desitgem retallar perquè servim interessos ocults. Les seves propostes i ingressos que proposen no donen 2.300 milions en ingressos. Volen mantenir el dèficit o desbocar-lo? Vostès expliquen històries tendres, però hi ha alguna alternativa real?", s'ha preguntat.

El republicà Pere Aragonès ha admès que han hagut de recórrer a les privatitzacions perquè no han pogut reunir "ingressos suficients" malgrat les accions "en patrimoni, transmissions, successions, impost a la banca i fiscalitat ambiental". Aragonès ha remarcat que aquests comptes han de ser " els darrers de la Catalunya autonòmica i amb limitacions polítiques".

Un mes de retard per la impugnació del PPC

L'aprovació dels comptes arriba amb un mes de retard, arran del dictamen que va sol·licitar el Partit Popular al Consell de Garanties Estatutàries per la partida destinada a la consulta. Finalment, l'organisme va declarar aquesta partida pressupostària com a constitucional i ajustada a l'Estatut.

El Consell de Garanties sí que va recomanar rectificar tres articles de la llei d'acompanyament relacionats amb la taxa de l'Agència Catalana de Consum, el cànon de l'aigua i la factura hidràulica.

La setmana passada, la Junta de Portaveus de la cambra va dictaminar que el projecte de comptes del govern català s'ajusta plenament a l'Estatut i la Constitució i va fixar per a aquest dimecres i aquest dijous el ple extraordinari per a aprovar-los.

Anar al contingut