Síria

L'oposició siriana no participarà a la Conferència per la Pau a Síria si no es retira la invitació a l'Iran

La Coalició Nacional Siriana amenaça de fer-se enrere i no participar en la Conferència per la Pau a Síria, dimecres a Suïssa, si el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, no retira la invitació a l'Iran, un dels principals valedors del president, Bashar al-Assad.

RedaccióActualitzat

La Coalició Nacional Siriana amenaça de fer-se enrere i no participar en la Conferència per la Pau a Síria, dimecres a Suïssa, si el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, no retira la invitació a l'Iran. D'entrada,

El principal partit de l'oposició siriana a l'exili esperava una gest de Ban Ki-moon abans de les set de la tarda d'aquest dilluns, però, un cop arribada l'hora, ha indicat que esperava un pronunciament en "les pròximes hores". La formació ha anunciat, a través de les xarxes socials, que es nega a participar en aquestes converses de pau fins que no es retiri la invitació al règim de Teheran, un dels principals valedors del president, Bashar al-Assad.

La participació de l'Iran ha estat des del principi un punt de fricció diplomàtica. Els EUA li exigeixen que accepti la premissa d'una transició política inclusiva per acabar amb la violència. L'oposició no en vol ni sentir a parlar. Però, pel secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, el règim de Teheran és un actor ineludible: "Tal com he dit moltes vegades, crec que l'Iran ha de ser part de la solució de la crisi siriana."

De moment, encara no se sap quina posició adoptarà l'actual president sirià, Bashar al-Assad, què, en una entrevista en exclusiva a France Presse, ha dit que la lluita contra el terrorisme hauria de ser el principal objectiu de les converses per la pau a Síria, i no les transicions polítiques.

Pel president sirià qualsevol altre resultat polític que no inclogui la lluita contra el terrorisme no tindrà cap valor.

Al-Assad s'ha referit a la rebel·lió armada que des de fa tres anys intenta expulsar-lo del poder en una guerra que ha fet més de 100.000 morts i milions de desplaçats dins i fora de Síria.

Al-Assad ha negat que les seves forces hagin comès mai cap massacre des del començament de la guerra. En canvi, ha acusat els opositors d'haver comès matances indiscriminades de civils arreu del país.

El president no descarta tornar-se a presentar a unes eleccions, una hipòtesi inassumible per a l'oposició.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut