Ple de l'Ajuntament de Girona
La proposta de multar els bancs amb pisos buits no ha rebut cap vot en contra (Foto: ACN)
Girona

L'Ajuntament de Girona aprova sancionar les entitats bancàries amb pisos buits

El ple municipal de Girona aprova una moció per multar els bancs amb pisos buits. Les sancions poden arribar als 900.000 euros i el ple es fixa com a objectiu que les multes ja arribin aquest primer trimestre. Altres municipis com Tarragona o Reus preparen mocions similars.

RedaccióActualitzat

Girona s'ha convertit en la primera capital d'una demarcació catalana que multarà les entitats financeres que tinguin immobles buits. La moció, que presentaven conjuntament els grups municipals de la CUP i ICV i el regidor no adscrit, es va aprovar aquest dilluns al vespre sense cap vot en contra i les 11 abstencions del PP i CiU.

El text preveu multes que poden arribar als 100.000 euros per a les entitats que no ocupin els pisos després d'haver estat advertides de fer-ho. Si continuen negant-s'hi, se'ls aplicarà una infracció molt greu, amb sancions de fins a 900.000 euros. Girona segueix, d'aquesta manera, l'exemple d'altres ciutats com Sabadell o Terrassa, que ja apliquen aquestes sancions. Altres municipis com Tarragona o Reus preparen mocions similars.

Al ple de Girona d'aquest dilluns, la regidora d'ICV Núria Terés va argumentar que l'habitatge s'ha convertit en un problema i que els bancs disposen d'una gran quantitat de pisos que, si es cedeixen a les borses municipals d'habitatge, poden ampliar el nombre d'habitatges socials. El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va defensar que aquesta decisió és "un gra de sorra" que pot fer que les administracions recuperin "una mica de credibilitat" davant dels ciutadans. "Les sancions poden ser simbòliques, però donen esperança a molta gent", ha assegurat. Des del PSC, la regidora Sílvia Paneque demana al govern que respecti la voluntat del ple i comenci a tramitar les primeres sancions.

Els dos grups que no van aprovar la mesura han fet argumentacions diferents. La portaveu del PPC, Concepció Veray, va assegurar que si la finalitat de la moció és que els bancs cedeixin els pisos buits no s'aconseguirà només amb una sanció. Per això, creu que la via és continuar les "mesures en positiu" i apostar per la negociació.

El portaveu de CiU, Carles Ribas, va defensar que el seu grup no pensava impedir que la moció tirés endavant, però alertava que hi pot haver problemes per tramitar les sancions. Segons va dir, cal que es desenvolupi en un reglament específic per a l'apartat de la llei de l'Habitatge que preveu les sancions. Segons va manifestar, la conselleria de Territori i Sostenibilitat ja hi treballa.

 

 

Anar al contingut