Barcelona

El Consell de Garanties Estatutàries considera constitucional la partida per a la consulta inclosa als pressupostos

L'organisme ha emès un dictamen en què considera que el paquet pressupostari per al referèndum inclòs als comptes de la Generalitat per al 2014 encaixa en la Constitució. Rebutja d'aquesta manera el recurs que el Partit Popular va presentar contra aquesta partida.

RedaccióActualitzat

L'organisme ha emès un dictamen en què considera que el paquet pressupostari per al referèndum inclòs als comptes de la Generalitat per al 2014 encaixa en la Constitució. Rebutja d'aquesta manera el recurs que el Partit Popular va presentar contra aquesta partida, al·legant que vulnerava les normes constitucionals. La impugnació n'ha retardat l'aprovació i ha obligat a prorrogar els comptes del 2012. Tot i el dictamen favorable, els pressupostos encara no tenen via lliure, perquè el Consell encara s'ha de pronunciar sobre la llei d'acompanyament, en un dictamen que es preveu més complex, i que ha d'emetre, com a molt tard, la setmana que ve.

El dictamen s'ha aprovat amb el vot particular del magistrat Jaume Fernández, proposat pel PPC, i estableix que el projecte de pressupostos no és contrari a l'Estatut i a la Constitució Espanyola. La resolució es va aprovar divendres, però fins avui no s'ha fet pública.

Els populars van qüestionar la partida de 5 milions per fer la consulta -que van considerar il·legal-, i de l'altra, una partida de 2.300 milions d'euros, l'origen de la qual no és prou clara, segons ells.

El Consell argumenta que la Generalitat, en termes generals, té competències en consultes populars. Per això la inclusió als pressupostos "no predetermina que l'actuació de l'administració responsable de la seva despesa es concreti en una execució determinada". L'òrgan consultiu afegeix que els dubtes del PPC s'han d'entendre com a "preventius o cautelars i circumscrits al debat polític i parlamentari" però no tenen "transcendència jurídico-constitucional".

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut