El govern considera que les campanyes individuals poden crear la falsa percepció que hi ha greuges comparatius entre pacients.
El govern considera que les campanyes individuals poden crear la falsa percepció que hi ha greuges comparatius entre pacients.
Madrid

Sanitat prohibeix les campanyes individuals per trobar donants

El govern espanyol considera que moltes d'aquestes campanyes desinformaven perquè sota la petició per a un pacient en concret s'amagava una campanya per aconseguir donants per a malalts de tot el món. Només s'acceptaran iniciatives genèriques, que hauran de complir un seguit de criteris per obtenir un permís.

RedaccióActualitzat

Un pacient ja no podrà fer, de manera individual, una campanya o petició pública per trobar un donant compatible. El Ministeri de Sanitat ha regulat el procediment de donacions d'òrgans, cèl·lules i altres teixits. La normativa ha sortit publicada al BOE, a través de la modificació del reial decret llei que legisla la donació, l'emmagatzematge i la distribució de teixits humans.

Una part molt important d'aquestes campanyes individuals es feia a través d'internet. Un dels exemples que va tenir més ressò va ser #MedulaParaMateo, que buscava un donant per a un nadó de Madrid amb leucèmia i que va traspassar fronteres. La campanya s'ha acabat convertint en una iniciativa per buscar donants arreu del món.

El govern espanyol vol evitar sobretot la desinformació i que s'utilitzin persones concretes quan el que es vol és aconseguir més donants per incloure'ls en un registre. I és que aquestes campanyes poden crear la falsa percepció que hi ha greuges comparatius entre els malalts protagonistes de la iniciativa i la resta.

Els experts consideren que les millors campanyes són les sostingudes en el temps perquè aconsegueixen donants de manera constant, com les organitzades per hospitals o entre familiars de malalts. La prova és que el pla nacional per promoure la donació de moll de l'os ha aconseguit 26.000 donants. En canvi, una campanya puntual, en el millor dels casos, pot arribar a un miler de persones i, a més a més, satura el sistema.

Segons la nova normativa, a partir d'ara, les entitats que vulguin desenvolupar activitats de promoció de donacions hauran de sol·licitar una autorització a la comunitat autònoma on es desenvolupi la campanya o bé a l'Organització Nacional de Trasplantaments. La petició s'haurà d'enviar a la Secretaria de la Comissió de Trasplantaments del Consell Interterritorial de Salut, que serà qui decidirà.

A banda dels canvis en el procediment, Sanitat ha fixat nous requisits per obtenir el permís. Les campanyes hauran d'ajustar-se als principis de voluntarietat i altruisme i hauran de deixar clar que ni el donant ni cap persona física o jurídica pot sol·licitar o rebre diners per donar. La informació s'haurà de basar en evidències científiques, seguint els criteris de Sanitat.

Anar al contingut