El president de Panamà, Ricardo Martinelli, considera l'actitud de Sacyr una irresponsabilitat. (Foto: Reuters)
El president de Panamà, Ricardo Martinelli, considera l'actitud de Sacyr una irresponsabilitat. (Foto: Reuters)
Panamà

El president de Panamà viatjarà a Espanya per "exigir" que es compleixi el contracte de les obres del canal

El president de Panamà s'ha mostrat indignat amb la suspensió de les obres anunciada per la constructora espanyola Sacyr, que ha reclamat 1.000 milions d'euros en sobrecostos. "No pot ser que una empresa posi una quantitat de sobrecostos tan alta en una obra que és de la Humanitat", ha afegit. La ministra de Foment ha parlat amb les parts per trobar una sortida al conflicte.

RedaccióActualitzat

El govern de Panamà ha reaccionat a la suspensió del grup espanyol Sacyr de l'ampliació del canal de Panamà pel sobrecost de les obres. L'encarregat del projecte és el Grup Unit pel Canal (GUPC), consorci liderat per Sacyr, i on també hi ha l'empresa italiana Impregilo, la belga Jan de Nul i la panamenya CUSA. El president panameny, Ricardo Martinelli, ha anunciat que viatjarà a Espanya i a Itàlia "per exigir als governs" que compleixin el contracte per a l'ampliació del canal.

Martinelli ha recordat que en el seu primer any de mandat, el 2009, els presidents d'Espanya i d'Itàlia -José Luis Rodríguez Zapatero i Silvio Berlusconi - li van assegurar que tenia tot el seu suport per dur a terme el projecte. "No pot ser que una empresa posi una quantitat de sobrecostos tan alta en una obra que és de la Humanitat". "Espero que l'obra continuï, perquè s'estan fent moltes inversions a nivell mundial en vaixells i ports. És una gran irresponsabilitat d'unes empreses", ha afegit.

El GUPC ha decidit deixat en suspens la construcció del tercer conjunt de rescloses del canal. El grup ha presentat diverses reclamacions a les autoritats en relació als sobrecostos de més de 1.000 milions d'euros del projecte, que han estat justificats per unes circumstàncies "imprevisibles" i pels incompliments de les autoritats, segons ha explicat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha parlat amb el ministre panameny d'Assumptes del Canal, Roberto Roy, i amb Sacyr, per buscar la "millor solució" al conflicte.

El GUPC diu que la suspensió és temporal i es mostra disposat a arribar a un acord que permeti continuar amb les obres. L'Autoritat del Canal de Panamà té ara 21 dies per "complir" els requeriments sol·licitats si vol evitar la paralització del projecte.

Anar al contingut