Madrid

El rei demana combatre el victimisme i fer les reformes que calguin per superar les diferències

El rei Joan Carles ha dedicat bona part del seu discurs de Nadal als "problemes col·lectius" que té plantejats Espanya. Sense anomenar Catalunya en cap moment, el monarca ha fet una crida a la unitat, a "combatre el victimisme" i a respectar les lleis per "superar les diferències". El rei d'Espanya també s'ha compromès a assumir "les exigències d'exemplaritat" que reclama la societat.

Joan RaventósActualitzat

El rei Joan Carles ha acabat la primera frase del seu discurs de Nadal amb les paraules "futur en comú". Des d'un bon principi el monarca ha donat pistes que en el missatge d'aquest 2013 es referiria a la situació política del país tant marcada per allò que temps enrere anomenava "quimeres" i que avui n'ha dit "problemes col·lectius".

Les aspiracions de bona part de la societat catalana i la formalització política de la voluntat de celebrar una consulta que ja té data i pregunta no han aparegut explícitament en el missatge, però el rei ha volgut posar l'èmfasi en recordar que "junts hem resolt problemes no més fàcils que els que afrontem avui".

Avisa que les receptes passen pel "diàleg com a mètode prioritari" i per fer possible "les reformes necessàries" per continuar construint una "Espanya oberta on hi cabem tots". També reclama lideratge lluny del "victimisme". I recorda, això sí, que "les diferències i les controvèrsies" s'han de resoldre respectant "les regles del joc aprovades per tots".

El monarca ha insistit en la idea que el respecte a la Constitució garanteix la convivència i la democràcia. Tant ha insistit en aquesta idea que l'ha reafirmat en to d'advertència: "Aquesta és una veritat inqüestionable que hem de tenir molt en compte".

"Casos de falta d'exemplaritat"

En aquest 2013 ha rebrotat de manera preocupant la corrupció a les institucions. El rei Joan Carles no ha defugit aquesta qüestió que afecta empresaris, partits polítics i la mateixa monarquia.

És conscient que "els casos de falta d'exemplaritat", així ho ha anomenat, promouen el "desànim" i per això ha reblat el discurs just abans del desig de bones festes amb aquest compromís: "Transmetre-us la seguretat que assumeixo les exigències d'exemplaritat i transparència que avui reclama la societat".

Complicitat amb els que pateixen

La crisi econòmica ja s'ha convertit en un tema protagonista dels últims discursos de Nadal del rei Joan Carles. Aquesta ocasió no ha estat cap excepció i l'ha abordat amb missatges de complicitat cap als que "no heu pogut trobar feina", els que "no podeu disposar d'un habitatge" i també els emprenedors, els immigrants i els que han hagut de buscar sort a l'estranger.

Si la crisi és un tema present en els últims discursos, el que havia perdut pes era el terrorisme. En aquesta ocasió, però, i tenint en compte que a les acaballes d'aquest any el Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg ha tombat la "doctrina Parot", el rei Joan Carles ha volgut tenir "un record molt especial i emocionat" a les víctimes del terrorisme perquè "sé que esteu passant moments especialment difícils", ha dit.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut