El grup de música punk Pussy Riot, durant la seva actuació en una església ortodoxa.
El grup de música punk Pussy Riot, durant la seva actuació en una església ortodoxa.
Moscou

Rússia aprova una amnistia que beneficiarà les Pussy Riot i els activistes de Greenpeace

El Parlament rus ha aprovat una amnistia que s'estén als condemnats i imputats per gamberrisme, de manera que podria beneficiar tant les dues empresonades del grup punk com els activistes ecologistes detinguts en una protesta a l'Àrtic. En total, fins a 25.000 persones sortiran en llibertat.

RedaccióActualitzat

El Parlament rus ha aprovat aquest dimecres una amnistia que s'estén als condemnats i imputats per gamberrisme, de manera que podria beneficiar tant les dues empresonades del grup Pussy Riot com els activistes de Greenpeace detinguts en una protesta ecologista contra l'obertura de nous pous de petroli a l'Àrtic.

Les integrants del grup punk Pussy Riot Nadejda Tolokónnikova i Maria Aliókhina ja han complert pràcticament la pena de dos anys de presó que els va imposar un tribunal rus per "gamberrisme motivat per odi religiós" després d'escenificar una pregària contra Putin en el principal temple ortodox del país.

Pel que fa als 30 activistes del trencaglaç de Greenpeace "Arctic Sunrise", en llibertat sota fiança després de dos mesos en presó preventiva, no poden abandonar Rússia fins que conclogui el procés judicial per intentar encadenar-se a una plataforma petrolera a l'oceà.

L'amnistia beneficiarà 25.000 persones

Els diputats també han ampliat el projecte presidencial de l'amnistia general, aprovada amb motiu dels vint anys de la Constitució del país, als condemnats i acusats per participar en desordres públics. Aquesta esmena podria deixar en llibertat la majoria de processats pel "cas Bolotnaia", que agafa el nom de la plaça del centre de Moscou on va haver-hi disturbis violents durant una manifestació contra el Kremlin.

En canvi, l'amnistia, que previsiblement entrarà en vigor aquesta mateixa setmana, no afecta els acusats d'"organitzar desordres públics", de manera que no beneficiarà el líder del Front d'Esquerres, Sergei Udaltsov, sota arrest domiciliari.

En total, fins a 25.000 persones sortiran en llibertat, entre els quals hi ha "els sectors socials més desprotegits", segons diu el text aprovat per la cambra, inclosos menors d'edat, dones embarassades, jubilats, persones amb discapacitat, militars, expolicies i mares amb fills que no hagin fet els 18 anys.

Anar al contingut