Pyongyang

Corea del Nord executa el número dos del règim, el poderós oncle de Kim Jong-un destituït la setmana passada

Jang Song-thaek, oncle del líder nord-coreà, ha estat executat després de ser declarat culpable de traïció. Al novembre havia estat apartat de tots els càrrecs.

RedaccióActualitzat

Corea del Nord ha executat l'oncle del dictador Kim Jong-ui, Jang Song-thaek, fins fa poc, número dos del règim, segons ha informat l'agència estatal del règim comunista KCNA. Després de ser destituït oficialment dilluns per consum de drogues i malbaratament de diners als casinos, ha estat jutjat per un tribunal militar, que l'ha declarat culpable de traïció al partit i al país, en intentar promoure un cop d'estat. La sentència s'ha executat immediatament.

Segons l'agència de notícies oficial coreana, el sentenciat ha reconegut tots els delictes que se li imputaven, entre ells el de formar una facció pròpia dins el Partit dels Treballadors -el partit únic-, de desobeir les ordres del seu nebot i de corrupció.

La premsa oficial nord-coreana s'hi ha referit com "el traïdor més gran de la història", un gest més d'una campanya d'humiliació que el règim va començar aquesta setmana, amb la publicació de les imatges de la seva detenció i titllant-lo d'"escòria humana", "pitjor que un gos" i "faldiller", entre d'altres insults.

Jang estava casat amb la tia materna de Kim Jong-un  i era una mena de tutor del jove líder nord-coreà des que va assumir el poder fa dos anys.

La sorprenent caiguda en desgràcia de qui va ser el segon home més poderós del règim preocupa Corea del Sud i genera incertesa pel que fa a la futura direcció del règim de Pyongyang.

Mentrestant, el govern del Japó ha dit que analitza "amb molta atenció" la informació sobre l'execució de l'oncle del líder nord-coreà i ha mostrat cautela davant dels canvis polítics que hi pugui haver al país comunista.

El Departament d'Estat dels EUA ha reaccionat a la notícia apuntant que, "si es confirma, és un altre exemple de l'extrema brutalitat del règim de Corea del Nord".

La purga d'aquest alt càrrec -inèdita en dècades- suposa el canvi polític més gran des de l'arribada al poder, fa dos anys, del líder nord-coreà.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut