L'Escola de Mecànica de l'Armada és ara un espai per la memòria històrica.
L'Escola de Mecànica de l'Armada és ara un espai per la memòria històrica.
Buenos Aires

Víctimes i familiars de represaliats del franquisme tanquen a Buenos Aires una nova ronda de declaracions davant la jutge

Víctimes i familiars de represaliats del franquisme van tancar ahir a Buenos Aires una nova ronda de declaracions davant la jutge argentina María Servini de Cobria, que investiga els crims comesos durant la dictadura.

RedaccióActualitzat

Víctimes i familiars de represaliats del franquisme van tancar aquest divendres a Buenos Aires una nova ronda de declaracions davant la jutge argentina que investiga els crims comesos durant la dictadura. En els últims quatre dies, tretze persones han aportat el seu testimoni en la querella oberta el 2010 a l'Argentina, i han manifestat que se senten alliberats i satisfets després d'haver declarat davant la magistrada María Servini de Cobria. Confien que el seu testimoni obrirà una porta que acabarà posant fi a la impunitat dels crims del franquisme.

L'última parada abans de tornar a l'estat espanyol ha estat l'Escola de Mecànica de l'Armada, que durant la dictadura argentina es va convertir en centre clandestí de detenció, tortura i extermini. Els membres de la delegació espanyola de suport a la querella a l'Argentina contra els crims del franquisme van decidir acabar ahir d'aquesta manera simbòlica el seu viatge a Buenos Aires. La delegació l'han formada una trentena de persones entre querellants, advocats i familiars de víctimes que busquen a l'Argentina el que no han trobat al seu país. Poc abans d'aquesta visita, els membres de la delegació es van reunir amb l'exjutge espanyol Baltasar Garzón, que ara assessora la Secreataria Argentina de Drets Humans, que va dir que "el fet que les víctimes vinguin aquí a declarar suposa que almenys i per primera vegada poden fer-ho davant d'un jutge".

Un dels actes més emotius en què ha participat la delegació ha estat el de la tradicional ronda de les Mares de la Plaza de Mayo, que es fa cada dijous. Sota el lema "30 anys de democràcia, 30 anys de lluita", els querellants espanyols s'afegien a la històrica protesta contra els desapareguts durant la dictadura argentina.

Tots els que han declarat davant la jutge María Servini esperen que més persones se sumin a la causa. De moment, hi ha més de 180 querellants. S'espera també que, arran dels nous testimonis, es dictin més imputacions com les de l'exinspector Antonio González Pacheco, àlies "Billy el niño", i l'excapità de la Guàrdia Civil Jesús Muñecas Aguilar, que aquesta setmana han declarat a Madrid davant l'Audiència Nacional.

 

Anar al contingut