Girona

El claustre d'una finca privada de Palamós procedeix de la Catedral Vella de Salamanca

Els experts han descobert que el polèmic claustre reconstruït en una finca privada de Palamós ve de la Catedral Vella de Salamanca. Les anàlisis d'aquest claustre recreat en l'estil romànic demostren que les galeries estan fetes amb la mateixa pedra de la catedral i que l'amplada dels passadissos és la mateixa en els dos casos.

RedaccióActualitzat

Els equips d'investigació de les universitats de Girona i Barcelona han comprovat que el claustre de la finca privada de Palamós, al Baix Empordà, pertany al de la Catedral Vella de Salamanca. Aquesta hipòtesi l'ha difosa a Girona el doctor en Cristal·lografia i Mineralogia Màrius Vendrell, un dels directors d'un estudi fet per experts de les dues universitats catalanes.

Un informe encarregat pel Departament de Cultura de la Generalitat a un grup d'experts va concloure al mes de juliol que el claustre de la finca de Mas del Vent de Palamós era una recreació historicista construïda en el primer terç del segle XX i no un claustre romànic del segle XII, com es pensava en un principi. Tot i això, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va dir que "hi ha un cert nombre de peces artístiques i elements pròpiament romànics", cosa que que feia necessària més investigació.

Ara un estudi de Màrius Vendrell i de l'historiador de la UdG Gerard Boto, protagonista de la troballa i defensor de l'origen romànic del claustre, constata que aquest claustre correspon al de la Catedral Vella de Salamanca, desmuntat el 1783. Dos anys després es va optar per construir-n'hi un altre d'estil neoclàssic. Segons aquests experts, les anàlisis confirmen que les galeries estan elaborades amb pedra de Villamayor, utilitzada a Salamanca. L'amplada dels passadissos del claustre de la catedral, que es va desmuntar perquè es va veure afectat pel terratrèmol de 1755, encaixa amb la de la construcció de Palamós.

La Generalitat va començar al mes d'octubre els tràmits per declarar aquesta peça Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de monument històric, tot i considerar-se inicialment una recreació. Això comporta la prohibició de parcel·lació, edificació o enderroc de la zona afectada, encara que la Generalitat podrà autoritzar-hi obres que no perjudiquin els valors culturals del monument.

El claustre, que anteriorment va estar situat al barri madrileny de Ciutat Lineal, on va estar instal·lat de 1931 fins a 1959, va ser traslladat llavors i reconstruït peça per peça a Palamós el 1959. El conjunt presenta una planta completament quadrada de poc més de vint metres de banda i d'una extrema regularitat. Els capitells combinen els repertoris de caràcter vegetal amb els de bestiari, al costat d'alguna excepcional peça historiada amb figuració humana i senzills elements d'ornamentació arquitectònica.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut