La Moreneta caganera.
La Moreneta caganera. (Foto: caganer.com)

Crítiques dels bisbes catalans i l'abadia de Montserrat per la creació de la Moreneta caganera

L'Abadia de Montserrat veu la iniciativa com una falta de respecte als creients i una demostració de poca sensibilitat. La Conferència Episcopal Tarraconense també "ha lamentat profundament" que s'utilitzi com a "element grotesc de les figures del pessebre". L'empresa creadora de la Moreneta defensa que la figura forma part d'un conjunt de caganers que representen símbols del catalanisme.

RedaccióActualitzat

L'empresa caganer.com, que fabrica les típiques figuretes del pessebre català, ha creat un caganer nou que ha suscitat una certa polèmica: la de la Mare de Déu de Montserrat, la Moreneta. I és que la nova creació ha provocat rebuig en el si de l'església. La mateixa abadia de Montserrat veu la iniciativa com una falta de respecte als creients i una demostració de poca sensibilitat.

El prior de Montserrat, el pare Ignasi Fossas, ha declarat que "tenint en compte que el pessebre és una representació popular del naixement de Jesús, la figura del caganer és una derivació de mal gust". Després de manifestar que "es vol fer passar com a típica una cosa que és signe de decadència", el prior ha etzibat que "posar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat ens sembla, a més, signe de poca sensibilitat i falta respecte per les moltes persones que es poden sentir ferides en les seves conviccions".

La Conferència Episcopal Tarraconense, que agrupa els deu bisbes de Catalunya, també "ha lamentat profundament" que s'utilitzi la imatge de la Moreneta com a "element grotesc de les figures del pessebre". Els bisbes consideren que l'ús de la Moreneta com a "caganera" és "una falta de respecte per un símbol religiós molt estimat per tots els fidels catòlics". És més, creuen que "no té cap justificació possible i fereix els sentiments dels cristians i de tota persona amb sensibilitat religiosa i educació".

L'escultor i pessebrista Marc Alòs, de l'empresa creadora de la moreneta, amb seu a Torroella de Montgrí, defensa que la figura forma part d'un conjunt de caganers que representen símbols del catalanisme.

Anar al contingut