Edimburg

Si guanya el sí al referèndum, Escòcia serà independent el 24 de març del 2016

El 24 març 2016 és la data escollida per a la independència d'Escòcia en cas que així ho voti la majoria d'escocesos en el referèndum que se celebrarà l'any vinent.

RedaccióActualitzat

Escòcia ja té data per proclamar la seva independència del Regne Unit en cas que el sí a la secessió guanyi el referèndum que se celebrarà el setembre de l'any que ve. La proclamació seria el 24 de març del 2016, un any i mig després de la consulta.

La data està recollida al llibre blanc sobre la independència d'Escòcia, un document de 670 pàgines que el govern d'Alex Salmond presentarà dimarts que ve. La viceministra Nicola Sturgeon ha explicat quin és l'objectiu del dossier. Es tracta d'una "guia" que estableix "els arguments econòmics, socials i democràtics a favor de la independència", segons la "segona" del ministre principal Alex Salmond, del Partit Nacional Escocès (SNP).

Sturgeon ha assenyalat, a més, que el Llibre Blanc "demostrarà la fortalesa financera d'Escòcia i els detalls de com es declararia la independència, les negociacions, les preparacions i els acords que seran necessaris en el període de transició des del vot del próxim setembre".

El 18 de setembre del 2014, els escocesos de més de 16 anys podran votar quin futur volen per al seu país en un referèndum en què es preguntarà si sí, o si no "Escòcia hauria de ser un país independent?". De guanyar l'opció del sí, Escòcia es declararia estat el 24 de març, un dia després de dissoldre el Parlament. Al maig del 2016 es convocarien eleccions per primera vegada en una Escòcia independent.

El 24 de març és l'aniversari de la firma de l'acta que defineix els termes de la unió entre Anglaterra i Escòcia des del 1707.

Les últimes enquestes assenyalen que la majoria de la població escocesa, al voltant del 47 per cent, dóna suport a la permanència al Regne Unit, però mostren també un alt nombre d'indecisos, sobre el 24 per cent.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut