Brussel·les

Junqueras amenaça de "parar l'economia catalana" per pressionar a favor de la consulta

El president d'Esquerra ha defensat a Brussel·les la legitimitat democràtica del procés sobiranista obert a Catalunya. En una advertència que posteriorment ha matisat, Junqueras s'ha preguntat si, havent "demostrat que podem posar dos milions de persones a les carreteres de Catalunya", "algú creu que no som capaços de parar l'economia catalana durant una setmana?"

RedaccióActualitzat

"Atès que nosaltres hem demostrat que podem posar dos milions de persones a les carreteres de Catalunya, algú creu que no som capaços de parar l'economia catalana durant una setmana? I si ho fem, quin impacte té sobre el PIB espanyol? I quina opinió tindran els creditors del deute espanyol? I què passa amb la prima de risc espanyola?" El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha llançat aquesta advertència des de Brussel·les per defensar la necessitat de celebrar la consulta.

A la capital comunitària, Brussel·les, on ha pronunciat una conferència sobre el dret a decidir, el president d'Esquerra ha recordat que "Catalunya representa una quarta part dels ingressos fiscals de l'Estat" i que els catalans tenen els seus propis "instruments" per pressionar a favor del referèndum.

En la mateixa intervenció, Junqueras ha demanat a la Unió Europea que avali la consulta perquè els catalans són europeus i la UE ha de "vetllar pel respecte als drets democràtics dels seus ciutadans". Pel líder republicà, el procés sobiranista s'empara en la voluntat democràtica de la societat catalana.

"Estem fent una crida a la mobilització ciutadana"

Posteriorment, el president d'Esquerra ha matisat aquestes declaracions i ha afirmat que la societat catalana "trobarà les fórmules de mobilització" adequades per "fer sentir la seva veu". Per Junqueras, els catalans són "la principal esperança" del procés i "cal que la societat sigui plenament conscient del molt que ens hi juguem, amb la data i la pregunta".

"Estem fent una crida a la mobilització ciutadana, a la consciència de la societat catalana, que la principal força del procés és la pròpia societat, n'és el principal motor", ha insistit el president d'ERC.

"Les multinacionals no volen que Catalunya surti de la UE"

Durant la conferència, el president d'Esquerra ha apostat perquè Catalunya continuï a la Unió Europea després d'una eventual independència i ha apuntat: "Les multinacionals no volen que Catalunya estigui fora. Hi ha molts interessos econòmics que vinculen Catalunya amb la UE i fan difícil d'imaginar que els governs europeus acceptessin un veto per part del govern espanyol". Segons Junqueras, "ningú es planteja que Escòcia o Flandes quedin fora de la UE. Aquest escenari només el plantegen els partits polítics espanyols i des de la perspectiva que prohibiran la presència de Catalunya a la UE".

Oriol Junqueras també ha dit que confia que almenys "bona part del PSC, dels seus càrrecs, votants, regidors i alcaldes" es mantinguin "fidels i lleials a la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya". El líder d'Esquerra demana als socialistes que "estiguin sempre amb la majoria" dels catalans i no es despengin del procés sobiranista, per exemple negant-se a reclamar al Congrés la competència per poder convocar la consulta. L'exeurodiputat també ha assegurat que no té "cap temptació de forçar unes eleccions anticipades" i que Esquerra centra totes les seves forces a "ajudar el govern a culminar el procés democràtic".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut