Tacoblan

Un multitud desesperada intenta fugir del caos del supertifó mentre els cadàvers s'amunteguen al carrer

Augmenta el temor d'una epidèmia per l'acumulació de cossos en descomposició mentre continua l'èxode de supervivents, que en molts casos es veuen obligats a deixar enrere els familiars morts a causa de l'impacte del "Haiyan". La gent lluita per aconseguir una plaça als vols que els permeten arribar a zones amb més accés a menjar i aigua potable.

RedaccióActualitzat

El temor d'una epidèmia va en augment a les zones de les Filipines devastades pel pas del supertifó "Haiyan". Quan fa quatre dies que el tifó va tocar terra amb vents de fins a 300 quilòmetres per hora, els cadàvers en descomposició s'amunteguen als carrers de les poblacions més damnificades, com ara Tacloban, a l'illa de Leyte.

En aquesta ciutat portuària de 200.000 habitants només queden drets un 30% dels edificis, la major part en una situació deplorable. Al xoc per la pèrdua de parents i amics, els supervivents hi han d'afegir, en molts casos, la pena per no poder-los acomiadar com cal. María Adelfa Jomerez, de 58 anys, ha hagut de deixar sota una lona el cos del seu nét, de 4 anys. Tampoc hi ha taüts per al seu fill i jove, que reposen en un empresa funerària. El destí que els espera és una fossa comuna.

Encara que les comunicacions han quedat gairebé impracticables, molts continuen intentant fugir de la ciutat per anar cap a llocs en millors condicions i tenir accés a menjar i aigua potable. L'èxode és palpable a l'aeroport, o el que queda de la instal·lació. No hi ha electricitat ni internet, però sí vols militars i algun de comercial. Tenen prioritat les embarassades i les persones amb nadons, però també hi ha queixes en el sentit que es facilita la sortida a les persones amb més mitjans.

Molta gent ha arribat a l'aeroport després de caminar desenes de quilòmetres, amb l'esperança que aquí els donaran aigua i menjar. L'ajuda humanitària, però, continua arribant a l'arxipèlag des d'arreu en comptagotes. I a la part de l'aeroport, la sensació és que "se'n van sortint", segons explica l'enviat especial de TV3, Sergi Vicente, que també ha copsat la preocupació dels supervivents per comunicar als seus familiars que continuen vius.

L'ONU demana 300 milions de dòlars

Les agències humanitàries de l'ONU han demanat 301 milions de dòlars per poder respondre durant sis mesos a l'emergència que ha provocat el tifó a les Filipines, on ha causat almenys 10.000 morts i 800.000 refugiats, segons les dades de les mateixes Nacions Unides. El portaveu de l'oficina de l'ONU per la coordinació d'afers humanitaris, Jens Laerke, ha dit que amb aquesta ajuda esperen poder atendre les 11,3 milions de víctimes, que calculen que ha provocat aquest fenomen natural.

El govern filipí, de moment, ha confirmat 1.744 morts i 2.487 ferits. I ha rebaixat de 10.000 a una forquilla d'entre 2.000 i 2.500 el nombre total de morts que hauria provocat.

Sense aigua potable i menjar als afectats

La prioritat, ara, és fer arribar aigua potable i menjar als afectats que no en tenen i que es calcula que representa el 10% de la població total de les Filipines. I és que la desesperació i la falta d'aliments ja ha portat a pillatges i, fins i tot, un comboi de la Creu Roja que portava un carregament d'ajuda ha estat víctima d'un atac.

Les Nacions Unides han assegurat que "esperen el pitjor". Els Estats Units i el Regne Unit han enviat els seus bucs cap a la zona i la UE hi ha destinat 3 milions d'euros i ha activat el mecanisme de protecció civil per coordinar l'ajuda humanitària sobre el terreny.

El president de les Filipines, Benigno Aquino, per la seva banda, ha declarat l'estat de calamitat. Això vol dir que el govern pot controlar els preus per evitar l'especulació i l'acaparament de productes bàsics i de primera necessitat, com medicaments, i productes derivats del petroli. També podrà alliberar fons per ajudar els damnificats i refer infraestructures i serveis públics.

12 morts al sud de la Xina

Al seu pas pel sud de la Xina, el tifó, que ara ja s'ha convertit en tempesta tropical, ha deixat 12 morts i, de moment, 12 desapareguts. Les regions més afectades han estat Guangxi, Cantón o Hunan. A més, s'han hagut d'evacuar 65.000 persones i 249 cases s'han ensorrat. A la zona d'Hainan, hi ha 1.200 poblats que continuen inundats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut