La comunitat internacional mostra el seu condol als familiars de les víctimes de les Filipines pel tifó i la CE lliurarà tres milions d'euros e…
El tifó ha deixat 10.000 morts i milers d'afectats. (Foto: EFE)
Brussel·les

La CE i Austràlia, al capdavant de l'ajuda econòmica d'emergència a les Filipines

Més enllà de les condolences de tota la comunitat internacional, la Comissió Europea s'ha compromès a lliurar tres milions d'euros en concepte d'ajuda d'emergència com a "resposta immediata". Austràlia ha anunciat una ajudada de 9,3 milions de dòlars. I Espanya hi aportarà 200.000 euros.

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha anunciat aquest diumenge que lliurarà tres milions d'euros en concepte d'ajuda d'emergència a les Filipines com a "resposta immediata" a la devastació causada pel tifó tropical "Haiyan", que ja ha deixat uns 10.000 morts al país, segons fonts oficials.

La CE ha assenyalat en un comunicat que espera que aquesta quantitat sigui una contribució per als serveis d'ajuda a les zones més afectades.

El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha mostrat la seva commoció i ha manifestat la solidaritat de la Unió Europea amb les Filipines. "Estic commocionat i profundament entristit per la pèrdua de vides i destrucció massiva causades pel terrible tifó que acaba d'assolar el seu país", ha indicat Van Rompuy en un missatge enviat al president de les Filipines, Benigno Simeón Aquino. El polític belga ha expressat en nom de la Unió Europea i en el seu propi el "més sincer condol" a les famílies i amics de les víctimes, així com el seu suport als ferits i afectats per la catàstrofe.

Espanya hi destinarà 200.000 euros

L'ajuda espanyola als afectats pel tifó serà de 200.000 euros, dels quals 150.000 es canalitzaran a través de la Creu Roja per donar aigua, refugi, seguretat alimentària i salut als que s'han quedat sense res.

Els 50.000 euros restants hi arribaran a través de l'ambaixada a les Filipines i l'Oficina Tècnica de Cooperació Espanyola. El govern espanyol també ha enviat al país dos avions amb el material necessari per potabilitzar i distribuir aigua i per donar un sostre temporal als damnificats.

L'Ajuntament de Barcelona també ha fet una aportació de 30.000 euros a través d'Acció contra la Fam.

En la línia de la resta de països, tant el govern espanyol com els reis Joan Carles i Sofia han mostrat el seu condol i solidaritat amb els familiars de les víctimes després del desastre. El primer, a través d'un comunicat fet públic dissabte pel Ministeri d'Afers Exteriors. Els segons, mitjançant un telegrama remès al president de la República de les Filipines.

L'administració Obama, la Xina i el Vaticà es mobilitzen

El secretari de Defensa nord-americà, Chuck Hagel, ha ordenat al Comando del Pacífic mobilitzar-se per donar suport a les Filipines en les tasques d'ajuda humanitària. La decisió del Pentàgon s'ha pres a petició del govern de la República. L'ajuda inclourà rescat de víctimes i distribució de productes humanitaris bàsics entre els afectats, a més de sobrevols per determinar les necessitats d'assistència addicionals. Les tropes nord-americanes estan preparades per si han de desplaçar-se.

L'ajuda econòmica a les Filipines també comptarà amb el suport d'Austràlia, país que s'ha compromès a donar-los 9 milions de dòlars (7 milions d'euros).

Des del Vaticà, el papa Francesc ha mostrat el seu "profund dolor" per la catàstrofe, alhora que ha demanat una oració per transmetre ajuda als afectats. El pontífex farà arribar a les esglésies locals 150.000 euros per ajudar les persones i territoris que han sortit més malparats del pas del tifó.

La Xina, per la seva part, s'ha compromès a ajudar amb 200.000 dòlars l'arxipèlag.

Les ONSs demanen ajuda econòmica

L'ambaixador d'Espanya a les Filipines, Jorge Domecq, que ja va assegurar que no hi ha cap espanyol entre les víctimes mortals, ha recordat que hi ha dotze ONGs treballant-hi. De fet, les que actuen habitualment a la zona, com Oxfam Intermón o Acción contra el Hambre, s'han mobilitzat per reclamar als ciutadans de l'estat espanyol ajuda econòmica per atendre els afectats.

El tifó, batejat amb el nom de "Yolanda" per les autoritats filipines, ha destruït entre el 70 % i el 80% de la localitat de Tacloban, capital de la província de Leyte, amb una població de 220.000 persones.

Anar al contingut