El Caire

Kerry assegura que Egipte continua sent un soci vital per als Estats Units en el seu primer viatge al Caire des de la destitució de Mursi

És el missatge que el cap de la diplomàcia nord-americana, John Kerry, ha transmès a les noves autoritats egípcies en el seu primer viatge al Caire des de la destitució, en un cop d'estat, del president islamista Mohamed Mursi.

Redacció / TVCActualitzat

Egipte continua sent un soci vital per als Estats Units. És el missatge que el cap de la diplomàcia nord-americana, John Kerry, ha transmès a les noves autoritats egípcies en el seu primer viatge a El Caire des de la destitució, en un cop d'estat, del president islamista Mohamed Mursi.

Kerry s'ha compromès a treballar amb el govern interí en el seu full de ruta per la democràcia. Una mostra de suport amb què els Estats Units pretenen tancar la crisi en les relacions bilaterals generada arran de la repressió dels militars contra els islamistes. Demà, precisament, comença el judici contra Mursi, mentre l'home que va liderar la seva caiguda, el general Al-Sisi, es fa cada cop més popular.

En la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut Kerry amb el seu homòleg egipci, Nabil Fahmi, el cap de la diplomàcia nord-americana ha dit que el president Barack Obama i els Estats Units donen suport al poble egipci. "Es tracta d'una relació vital i estem preparats per ajudar en aquesta tremenda transformació" d'Egipte, ha dit.

Segons Kerry, el seu govern creu que el poble egipci podrà superar aquesta etapa, i per això es va mostrar "decidit a donar suport i ajudar el govern interí actual".

El diplomàtic ha anunciat que el president provisional d'Egipte, Adli Mansur, va escriure recentment una carta a Obama en què li oferia obrir un "diàleg estratègic", proposta que els Estats Units han acceptat. "No és un secret que han estat temps difícils i que els últims dos anys han estat turbulents , però el poble egipci ha demostrat al món la seva fortalesa", ha elogiat Kerry. Tot i la congelació de part de l'ajuda nord-americana a Egipte, principalment de caràcter militar, Kerry ha promès que els EUA "continuaran la seva assistència" en els camps de la sanitat, la inversió privada i les beques, així com també en la seva "seguretat fronterera i contra el terrorisme".

Segons fonts pròximes a l'Administració nord-americana, Washington preveu suspendre una transferència de 260 milions de dòlars al comptat i uns altres 300 milions de dòlars en garanties de préstec, així com el lliurament d'helicòpters Apache i caces F-16. No obstant això, Kerry ha tractat de difuminar la importància de la retallada de l'ajuda econòmica a Egipte, actitud que ha estat rebuda de forma insípida per les autoritats interines, en considerar que la relació bilateral "no s'hauria de definir per l'assistència".

John Kerry ha condemnat finalment "qualsevol acte de violència" al país, principalment els atemptats contra les forces de seguretat, i ha destacat la importància d'assolir un govern "civil, inclusiu i elegit democràticament" i d'elaborar una Constitució" que protegeixi els drets de tots els egipcis".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut