Berlín

París i Berlín exigeixen a Washington "veritables canvis" en les pràctiques dels seus serveis secrets

Les últimes revelacions sobre l'espionatge nord-americà han portat Alemanya i França ha prendre la iniciativa europea. La seva intenció és discutir amb els Estats Units unes noves regles, una nova manera de coordinar els respectius serveis secrets. En definitiva, joc net.

RedaccióActualitzat

Les últimes revelacions sobre l'espionatge nord-americà han portat Berlín i París a prendre la iniciativa europea, i s'han compromès a impulsar d'aquí a finals d'any la negociació amb Washington d'un marc de cooperació sobre les pràctiques dels serveis secrets.

L'objectiu d'aquest marc serà "establir les regles per al futur", ha explicat el president francès, François Hollande, després de considerar que "hi ha comportaments i pràctiques que no es poden acceptar".

Segons Hollande, la iniciativa està també oberta a la resta de països europeus que vulguin unir-se a aquestes converses. "S'ha establir un codi de bona conducta entre europeus" per garantir que això no passi dins la UE, ha considerat. Hollande s'ha mostrat convençut que hi haurà "més revelacions" sobre l'espionatge i ha advocat per actuar de seguida en lloc d'esperar que la premsa publiqui noves revelacions.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha exigit als EUA "veritables canvis" en les pràctiques dels seus serveis secrets. El principi ha de ser: "No s'espia, tampoc en el futur", ha insistit Merkel, que ha assegurat que no ha canviat el seu "comportament a l'hora de comunicar-se", tot i la denúncia que els EUA tenen punxat el seu telèfon mòbil.

Pel que fa a possibles mesures en resposta a l'espionatge, tots dos dirigents han deixat clar que els Vint-i-vuit no preveuen la suspensió de la negociació en marxa amb Washington per aconseguir un acord de lliure comerç amb la UE.

Anar al contingut