Brussel·les

Merkel: "Espiar els amics és inacceptable"

A l'entrada de la cimera europea que es fa a Brussel·les, la cancellera alemanya ha assegurat que al juliol i també en la conversa telefònica que van mantenir dimecres li va dir a Obama que espiar els aliats era inadmissible. El diari alemany "Die Welt" publica que els serveis d'intel·ligència alemanys sospiten que els EUA van punxar el mòbil de la cancellera entre octubre de 1999 i el juliol passat.

RedaccióActualitzat

La cancellera Angela Merkel ha fet la seva primera aparició pública després que el setmanari "Der Spieger" publiqués que els serveis secrets nord-americans van punxar durant anys el seu telèfon mòbil. La líder alemanya es va posar en contacte per via telefònica amb el president dels Estats Units, Barack Obama, per demanar-li explicacions. Obama va negar aquestes informacions, però n'han aparegut de noves amb més detalls.

El diari "Die Welt" publica que els serveis d'intel·ligència alemanys sospiten que els Estats Units van punxar el telèfon que Merkel va utilitzar entre l'octubre de 1999 i el juliol passat. El número d'aquest telèfon apareix, segons el diari, als documents que Edward Snowden, exanalista de l'Agencia Nacional de Seguretat nord-americana (NSA), va revelar sobre el programa d'espionatge massiu de Washington.

A l'entrada de la cimera europea a Brussel·les i sense que l'hi preguntessin els periodistes, Merkel ha tret el tema. "Ja l'hi vaig dir al president Obama: espiar els amics és inacceptable. L'hi vaig dir al juny quan va ser a Berlín, també al juliol, i ho vaig repetir per telèfon d'ahir. Ho faig, sobretot, en interès dels ciutadans d'Alemanya", ha dit la cancellera.

Tot això després que el ministre d'Afers Estrangers alemay, Guido Westerwelle, hagi convocat  aquest dijous l'ambaixador nord-americà a Alemanya, John B. Emerson, perquè li donés més informació.

A la seva roda de premsa diària, el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha eludit la pregunta de si es va punxar en el passat el mòbil de Merkel. S'ha limitat a reiterar que actualment no s'estan monitoritzant les seves comunicacions ni tampoc no es farà en un futur. "Hem deixat clar que els Estats Units reuneixen informacions a l'estranger igual que ho fan totes les nacions". "Sota la direcció del president, estem revisant la forma com recopilem informacions per garantir que hi ha un equilibri adequat entre les preocupacions de seguretat dels nostres ciutadans i aliats i les relatives a la privacitat", ha afegit Carney.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut