Els EUA asseguren que ni espien ni espiaran Merkel després de la seva trucada a Obama per exigir explicacions

El govern alemany té indicis "plausibles" que els serveis secrets nord-americans haurien punxat durant anys el mòbil d'Angela Merkel. La cancellera ha trucat a Obama per demanar-li explicacions i advertir-li que aquestes pràctiques són "condemnables i inacceptables". Obama ha garantit a la seva homòloga alemanya que les seves comunicacions no són ni seran espiades.

RedaccióActualitzat

L'entramat relacionat amb l'espionatge nord-americà es complica. Segons el setmanari alemany "Der Spiegel", la cancellera Angela Merkel ha trucat al president dels Estats Units, Barack Obama, perquè li expliqui si els serveis secrets nord-americans li haurien punxat durant anys el mòbil. Una inspecció realitzada pels serveis d'informació alemanys i l'Agència Federal de Seguetat ha portat el govern a considerar les sospites d'espionatge com a "plausibles", motiu pel qual s'han exigit explicacions.

El portaveu de la cancellera, Steffen Seibert, ha explicat a "Der Spiegel" que Merkel ha advertit a Obama que "pràctiques com aquestes, si se'n comprova la veracitat, són totalment condemnables i absolutament inacceptables". "Seria un greu abús de confiança. Aquestes pràctiques han de concloure immediatament", ha afegit el portaveu.

Els Estats Units s'han afanyat a negar-ho tot. Durant la conversa telefònica que tots dos han mantingut, Obama hauria garantit a la cancellera que les seves comunicacions no són ni seran espiades, segons informa el setmanari, citant una portaveu del Consell Nacional de Seguretat dels Estats Units. "Der Spiegel" afegeix, però, que això no aclariria si Merkel hauria estat espiada en el passat.

Quan va fer-se públic l'escàndol d'espionatge nord-americà per les informacions filtrades per l'exanalista de l'Agència Nacional de Seguretat nord-americana (NSA) Edward Snowden, Berlín ja va demanar aclaracions a Washington.


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut