París

França s'indigna per la detenció i deportació d'una menor gitana quan estava d'excursió amb l'escola

Lluny d'apaivagar-se, la polèmica a França per la política que se segueix amb els gitanos ha agafat encara més embranzida arran de l'expulsió d'una menor de 15 anys al seu país d'origen, Kosovo. La policia va anar a buscar la noia, que feia quatre anys que estava escolaritzada, quan estava d'excursió amb l'escola, i la va detenir a l'autocar, davant dels seus companys.

RedaccióActualitzat

Lluny d'apaivagar-se, la polèmica a França per la política que se segueix amb els gitanos ha agafat encara més embranzida arran de l'expulsió d'una menor de 15 anys al seu país d'origen, Kosovo. La nena, que feia quatre anys que estava escolaritzada, ha estat detinguda i deportada en unes condicions que han indignat molts francesos. La policia la va anar a buscar quan estava d'excursió amb l'escola, i la va detenir a l'autocar, davant dels seus companys.

La menor pertany a una família nombrosa que va arribar a França de manera irregular, segons les autoritats, el 2009, i va demanar asil polític. Se li va denegar tres vegades, com també se'ls va negar acollir-se a l'anomenada "circular Valls", que permet regularitzar excepcionalment extracomunitaris que compleixin diverses condicions. L'ordre d'expulsió es va dictar el 2011 i s'ha ratificat dues vergades, però d'aquí a dos mesos la família hauria complert cinc anys a França, cosa que li hauria permès regularitzar la seva situació.

El cas aprofundeix la divisió al si del Partit Socialista

Tot i que fa tot just uns dies Hollande demanava als seus ministres que solucionessin "a casa" les seves diferències sobre els gitanos romanesos, el cas ha tornat a fer palesa una divisió profunda dins del Partit Socialista francès, ja que el ministre Manuel Valls ha justificat l'expulsió. Malgrat que també ha obert una investigació sobre "les condicions" en què es va portar a terme, molts companys de partit no s'han estalviat les crítiques.

L'escàndol arriba, a més, en ple debat sobre l'auge de les tesis del Front Nacional, partit obertament contrari a la immigració que segons una enquesta recent podria guanyar les pròximes eleccions europees.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut