Washington

Un acord d'última hora de demòcrates i republicans evita la suspensió de pagaments als Estats Units

Acord entre republicans i demòcrates per tornar l'administració Obama a la normalitat i permetre-li més endeutament. El compromís, que evita la suspensió de pagaments, caduca a començaments de l'any vinent, quan el debat tornarà a estar sobre la taula. Els treballadors públics tornaran aquest mateix dijous a la feina.

RedaccióActualitzat

Els Estats Units no entraran en suspensió de pagaments. Un acord "in extremis" entre demòcrates i republicans ha permès que s'eviti una situació que hauria afectat l'economia del país i, de retruc, la de tot el món. La Cambra de Representants ha aprovat aixecar el sostre de deute fins al 7 de febrer i reobrir el govern fins al 15 de gener, tancat de forma parcial des de l'1 d'octubre. D'aquesta manera, el Congrés tindrà marge per debatre sobre la despesa i la reducció del dèficit.

Primer hi ha hagut entesa al Senat, amb 81 vots a favor i 18 en contra, per reobrir l'administració federal i elevar el topall de l'endeutament. Més tard, aquest acord ha anat a la Cambra de Representants, on s'ha aprovat definitivament. Els efectes d'aquesta aprovació poden ser immediats. Aquest mateix dijous, els funcionaris tornaran a la feina.

El president nord-americà, Barack Obama, ha dit que firmarà la llei immediatament. Obama, però, ha assenyalat que la lluita partidista d'aquestes setmanes ha fet perdre la confiança dels ciutadans en la política: "Ja podem començar a aixecar aquest núvol d'incertesa i malestar de les nostres empreses i del poble nord-americà. Hi ha molta feina a fer a partir d'ara, incloent la necessitat de recuperar de nou la confiança del poble nord-americà que ha perdut en les últimes setmanes". I ha afegit: Hem de deixar el costum de governar de crisi en crisi, i la meva esperança i expectativa és que tothom hagi après que no hi ha cap raó per la qual no puguem treballar plegats, per la qual no puguem estar d'acord entre les parts i al mateix temps assegurar-nos que no estem fent mal al poble nord-americà quan tenim desacords". Obama ja s'ha marcat el següent objectiu: la reforma migratòria abans de finals d'any.

Les negociacions entre republicans i demòcrates per evitar la fallida del sistema s'havien intensificat els últims dies davant la proximitat de la suspensió de pagaments aquest 17 d'octubre. Les converses, però, han estat complicades perquè els congressistes republicans vinculats al Tea Party no volien cedir si no s'esmenava l'"Obamacare", la reforma sanitària impulsada per Obama, que ja està en vigor.

La preocupació per la situació de bloqueig de l'administració nord-americana havia arribat al punt que l'agència de qualificació Fitch havia amenaçat de rebaixar la nota del deute dels Estats Units. Fitch considerava que el risc de fallida era alt a causa de la incertesa que dominava a Washington.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut