El ministre José Manuel Soria a la Comissió d'Indústria del Congrés.
El ministre José Manuel Soria a la Comissió d'Indústria del Congrés.
Madrid

Soria demana al Suprem que li retiri l'obligació d'haver d'indemnitzar Castor si tanca definitivament

El Ministeri d'Indústria estudia com pot evitar la indemnització milionària a l'empresa propietària del magatzem submarí de gas Castor, instal·lat a Vinaròs, si l'obliguen a tancar defintivament. I per això ha demanat al Tribunal Suprem que retiri l'obligació d'indemnitzar l'empresa, una de les clàusules del contracte amb la companyia, perquè la considera abusiva.

RedaccióActualitzat
El Ministeri d'Indústria estudia com pot evitar la indemnització milionària a l'empresa propietària del magatzem submarí de gas Castor, instal·lat a Vinaròs, si l'obliguen a tancar definitivament. I per això ha demanat al Tribunal Suprem que retiri l'obligació d'indemnitzar l'empresa. I és que Soria considera "abusiva per a l'interès general" la clàusula de l'autorització administrativa que recull que, en cas de suspensió o finalització de la concessió, la instal·lació passaria a ser titularitat de l'Estat. En aquest cas, l'operador de la planta tindria dret a una indemnització equivalent al valor net comptable del projecte i, en el supòsit que la suspensió fos per "dol o negligència de l'operador", al valor residual d'aquest. El ministre, però, creu que "si hi ha dol o negligència no cal indemnitzar res".

Segons el contracte actual, el cost total a indemnitzar pujaria fins als 1.700 milions d'euros, molt per sobre dels 700 inicialment pressupostats, segons ha explicat el ministre durant una compareixença a la Comissió d'Indústria del Congrés dels Diputats. En concret, a l'empresa gestora del magatzem se li reconeix una retribució per desenvolupar aquesta activitat de 1.273 milions d'euros, a la qual s'afegeixen dos conceptes més: fins a 186 milions per la injecció de gas "matalàs" i fins a 234 milions pels costos financers que cal assumir fins a la seva entrada en funcionament. Ara bé, el ministre ha admès que l'import d'aquest valor net comptable depèn del resultat d'una auditoria externa que s'està fent des del passat mes de juliol per revelar el "cost real" de la instal·lació.

Soria aposta per una revalorització del projecte

D'altra banda, el ministre ha recordat que aquesta instal·lació es va considerar necessària i "urgent" en la planificació del sistema gasista 2008-2016, però que "en el moment actual" de caiguda de la demanda "és necessari realitzar una nova anàlisi costos-benefici" que tingui en compte la "infrautilització" de les infraestructures d'aquest sector.

Caldrà un estudi sísmic per a qualsevol iniciativa de fractura hidràulica

En qualsevol cas, ha reiterat que "fins que no es tingui l'absoluta certesa que la instal·lació és segura (...) no reprendrà la seva activitat", a l'hora que ha avançat que, a partir d'ara, totes les iniciatives de fractura hidràulica hauran d'incloure en la seva declaració d'impacte ambiental un estudi sísmic.

L'activitat de la plataforma de gas, aturada des de finals de setembre, és la que ha provocat els continus sismes que han afectat el Baix Maestrat i les Terres de l'Ebre, i cada cop hi ha més veus que reclamen que tanqui definitivament.
Anar al contingut