L'exgeneral de la Guàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo.
L'exgeneral de la Guàrdia Civil, Enrique Rodríguez Galindo.
Madrid

Deixen en llibertat condicional l'exgeneral Rodríguez Galindo, condemnat a 75 anys de presó per l'assassinat de Lasa i Zabala

Els membres d'ETA Joxe Antonio Lasa i Joxe Ignazio Zabala van ser segrestats a Baiona pels GAL el 1983. Els seus cossos, enterrats en calç viva, van ser trobats dotze anys després en una localitat d'Alacant. Per aquests fets, al juliol del 2001, el Tribunal Suprem va condemnar l'exgeneral de la Guàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo a 75 anys de presó, tot i que el 2005 li van concedir el tercer grau penitenciari. En total, ha complert 4 anys de presó.

RedaccióActualitzat
El Jutjat Central de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional ha accedit a la proposta formulada per Presons de concedir la llibertat condicional per a l'exgeneral de la Guàrdia Civil, Enrique Rodríguez Galindo, condemnat a 75 anys de presó pel segrest i assassinat de Joxe Antonio Lasa i Joxe Ignazio Zabala, segons l'acte del magistrat José Luis Castro. Galindo té actualment 74 anys i ha complert, en total, 4 anys de presó, ja que l'any 2005 li van concedir el tercer grau penitenciari.

Els cosos de Lasa i Zabala, dos joves de 18 anys, membres d'ETA, que havien estat segrestats a Baiona, van ser trobats molts anys després de ser assassinats a mans del GAL, en una localitat d'Alacant. Els cadàvers van ser enterrats en calç viva per facilitar-ne la descomposició i dificultar-ne la identificació. Per aquests fets el Tribunal Suprem va condemnar Galindo a 75 anys de presó al juliol de 2001, igual que el llavors governador civil de Guipúscoa, Julen Elgorriaga. També van ser condemnats altres tres guàrdies civils a penes compreses entre els 73 i els 71 anys i vuit mesos. Definitivament, Galindo, que actualment té 74 anys d'edat, només ha passat un total de 4 anys i quatre mesos a la presó, sent el període més llarg el que va estar entre maig de l'any 2000 -després de ser condemnat per l'Audiència Nacional- i el setembre de 2004, quan va ser excarcerat per motius de salut i traslladat al seu domicili, on va seguir complint la seva condemna sota vigilància policial.
 
Sota la vigilància d'un familiar

Després de concedir-li el tercer grau penitenciari al gener del 2005, Galindo rep ara la la llibertat condicional, a proposta del Centre Penitenciari de Zuera (Saragossa), del qual depèn oficialment una vegada complertes les tres quartes parts de la seva condemna (descomptades les redempcions).

"El pres ha complert les tres quartes parts de la condemna el 30 de setembre del 2013, està classificat en tercer grau, observa bona conducta i existeix un pronòstic individualitzat i favorable de reinserció social, segons l'informe de la Junta de Tractament (de Zuera), per la qual cosa concorren els requisits objectius i subjectius mínims necessaris per a l'obtenció de l'últim grau de compliment de la pena privativa de llibertat", justifica el jutge en l'acta després de comptar amb el vistiplau de la Fiscalia.

Segons l'acta, Galindo "haurà de quedar subjecte a la cura i vigilància del familiar que designi i n'accepti la custòdia", tindrà l'"obligació de residir en el lloc que designi i de fixar domicili i haurà de comunicar al jutjat qualsevol canvi de residència (ciutat o poble on visqui) o domicili. A més haurà de sotmetre's al seguiment per part dels serveis socials penitenciaris.
Anar al contingut