Washington

Què implica el bloqueig administratiu als EUA?

RedaccióActualitzat
El tancament parcial del govern dels Estats Units arran del desacord polític entre demòcrates i republicans té múltiples i molt variades conseqüències per als nord-americans. Aquí us en fem un resum:

- Els serveis considerats essencials es mantenen. Trànsit aeri, correus, seguretat, instal·lacions nuclears i presons continuaran funcionant. Alguns, però, ho faran de manera parcial, com Hisenda, que continuarà cobrant impostos però no oferirà altres serveis, com ara auditories.

- El bloqueig administratiu deixarà a casa, mentre duri l'escassetat de fons, 800.000 funcionaris federals dels 2,1 milions que té el govern. Són baixes forçoses sense sou. A més, els que continuaran treballant no tenen garantit el cobrament del sou. Washington, que concentra la majoria de treballadors del govern, és la ciutat que se'n veurà més afectada.

- L'anomenat "shutdown" comporta el tancament immediat de museus i parcs nacionals. Això vol que dir que emblemes com l'Estàtua de la Llibertat i Yosemite o el Capitoli no es podran visitar.

- El servei de recollida d'escombraries en determinades ciutats queda suspès.

- La NASA tanca pràcticament del tot, i manté només el personal que dóna suport als astronautes que són a l'Estació Espacial Internacional.

- La meitat del personal civil del Pentàgon, format per 800.000 persones, també s'haurà de quedar a casa. Els militars, en canvi, 1,4 milions, continuen treballant, i també cobraran gràcies a una llei d'última hora aprovada per Obama dilluns passat.

- Els consolats i ambaixades es mantenen oberts i emeten visats.

- A la Casa Blanca, el 75% dels 1.700 funcionaris que hi treballen es quedaran a casa, i la presidència es gestionarà amb el que han considerat "un esquelet de personal". Els serveis secrets i agències d'espionatge continuaran treballant.

- Els dos principals programes de serveis socials, per a persones grans i per a desafavorits, es mantenen, i també els serveis d'immigració, excepte un programa que permet als empresaris comprovar la situació dels seus empleats.

- El pagament del deute dels Estats Units queda alterat, cosa que pot tenir greus conseqüències per a l'economia mundial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut