Barcelona

CiU, ERC, ICV i CUP pacten fixar la data i la pregunta abans de final d'any

Els quatre grups, que sumen 87 dels 135 escons del Parlament, acorden una proposta de resolució perquè en els pròxims tres mesos es fixin "les vies legals, la data i la pregunta" de la consulta". A més, CiU, ERC, ICV i el PSC han arribat a un acord de mínims basat en el text consensuat per l'expresident del Parlament Joan Rigol. Aquesta i altres propostes que han presentat els grups es votaran aquest divendres en l'últim dia del Debat de Política General.

RedaccióActualitzat
Els grups de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP han pactat aquest divendres una proposta de resolució per al debat de política general perquè el Parlament presenti "amb caràcter urgent" al Congrés dels Diputats una iniciativa que sol·liciti un referèndum per a l'any 2014.

En la resolució, tots quatre grups acorden que abans que acabi l'any s'hauran fixat "les vies legals, la data i la pregunta" sobre aquesta consulta. En el text, els quatre grups consideren que la resposta del president espanyol, Mariano Rajoy, a la carta d'Artur Mas és "insatisfactòria" perquè no contesta explícitament si pensa avalar o no una consulta.

CiU, ERC, ICV i CUP, que sumen 87 dels 135 escons del Parlament català, es donen fins a finals d'aquest any perquè el diàleg entre el govern català i l'espanyol ofereixi "resultats" i argumenten que no es pot eternitzar el procés esperant una resposta de Rajoy.

La resolució assumeix que la cambra catalana tindrà un "paper principal" en el procés sobiranista, una demanda d'ICV i la CUP, que creuen que el govern ha treballat sense buscar prou el consens.

Fins ara, l'únic document que recollia que la data i la pregunta s'havien de tancar aquest 2013 era l'acord de governabilitat CiU-ERC, de manera que aquest text amplia el consens a ecosocialistes i CUP. A més, CiU també reclama al PSC que se sumi a la resolució perquè parla de "legalitat, consens i diàleg", segons Jordi Turull.

Proposta de CiU, ERC, PSC i ICV basada en el "manifest Rigol"

On sí que s'han sumat els socialistes catalans és a la proposta de resolució presentada aquest dijous al vespre. Només acabar el Debat de Política General, Iniciativa ha posat la seva firma, al costat de les del PSC, Esquerra i CiU al text que recull el manifest pel dret a decidir, consensuat per l'expresident del Parlament Joan Rigol. És l'acord de mínims al qual els grups han pogut arribar.

CiU i Esquerra han pactat també una iniciativa conjunta urgent dels partits catalans a les Corts Espanyoles sol·licitant un referèndum per al 2014. Sobre el dret a decidir, el PSC portarà a votació un text basat en la tercera via proposada els últims dies per Duran i Lleida, i Iniciativa una de pròpia, que aposta per començar pel Congrés dels Diputats la via per fer la consulta.

34 propostes conjuntes de CiU i ERC

CiU i Esquerra han registrat 34 propostes conjuntes relacionades amb les estructures d'Estat i els funcionaris. Una preveu que l'agència tributària pugui recaptar tots els impostos ja el primer semestre del 2014 i crear un cos propi de gestors tributaris. Una altra preveu descongelar l'any que ve el sou dels funcionaris amb l'increment de l'IPC, si no recuperen la paga extraordinària, que el govern vincula a pagaments pendents de l'Estat.

A la seva proposta, el PP insta el president de la Generalitat, Artur Mas, a adoptar una posició de lleialtat institucional tant amb l'Estat com amb els catalans i a mantenir el diàleg amb Mariano Rajoy dins del "marc de la legalitat vigent". També ha presentat una resolució que condemna l'atac a la seu de la Delegació del Govern a Madrid durant la Diada i que insta els partits a condemnar la crema de banderes i d'un retrat del rei en la manifestació alternativa de la Diada.

El PP demana, a més, que la Generalitat aboni el 2013 i 2014 totes les pagues als funcionaris, i reclama que "no s'utilitzi el salari dels treballadors públics com a element de xantatge amb el govern".

Ciutadans presenta una proposta centrada a garantir que Catalunya segueixi "en una Espanya unida i plural". La proposta del partit d'Albert Rivera reclama explícitament al govern que "respecti la Constitució Espanyola i l'Estatut" vigent, i també demana "lleialtat entre les institucions" per negociar "canvis en el sistema polític" per "perfeccionar el model d'Estat". En aquest sentit, aposten per "delimitar de manera clara i permanent" les competències de les autonomies i, en una altra proposta, exigeixen "oposició a les convocatòries il·legals que es puguin formular en matèria de referèndum o consulta popular".

La CUP ha presentat un document amb setze Propostes de Resolució en què insta a celebrar la consulta sobre "el referèndum d'autodeterminació" abans del 14 de setembre del 2014. La formació reclama que la pregunta sigui "clara", que giri a l'entorn del principi de, si com a subjecte polític, "volem ser un Estat independent" i que es pugui respondre amb un "sí" o un "no".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut