Barcelona

Els malalts greus o crònics pagaran fins a 4,2 euros per cada medicament de la farmàcia hospitalària

Segons ha sortit publicat al Butlletí Oficial de l'Estat, els pacients que no estiguin ingressats pagaran fins a un 10% dels medicaments dispensats a les farmàcies dels hospitals amb un topall de 4,2 euros per fàrmac. El Fòrum Català de Pacients alerta que hi podria haver persones que abandonin les teràpies o ajornin el moment d'anar a buscar els fàrmacs i posarien el perill la seva salut.

RedaccióActualitzat
Els malalts greus o crònics que no estiguin ingressats hauran de pagar a partir del mes d'octubre un 10% dels medicaments que només es dispensen a les farmàcies dels hospitals. La mesura, que s'ha publicat aquest dijous al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), preveu un topall. Com a màxim el pacient haurà de pagar 4,20 euros per cada fàrmac.

Així, a partir de l'1 d'octubre per exemple, d'un fàrmac que costa 700 euros, el pacient en pagarà 4,20 i si val 30 euros en pagarà 3, és a dir, el 10%. Els medicaments que entren en aquest apartat són molt cars i per a patologies greus o cròniques com ara l'esclerosi múltiple, artritis reumatoide, càncer o l'hepatitis C.

El president del Fòrum Català de Pacients, Albert Jovell, ha criticat la mesura: "ser malalt crònic en aquest país costa molts diners per al malalt. No només perquè" la persona guanya "menys per la seva malaltia, sinó perquè" ara, a més, haurà de fer aquests copagaments. "Hi ha el risc que algunes persones abandonin les teràpies o ajornin el moment d'anar a buscar els fàrmacs", ha advertit. I és que sovint qui necessita aquests medicaments és gent gran pensionista amb molt pocs recursos.

Les retallades als hospitals

Els pressupostos s'han de quadrar i només hi ha un marge de tres mesos. La retallada és de gairebé el 6%. El departament de Salut insisteix que només retirant la paga extra de Nadal als treballadors i aplicant les mesures d'eficiència que han imposat a cada centre, els números podran quadrar. Però no tots els hospitals estan disposats a tocar, una altra vegada, els salaris.

La direcció del Clínic ja ha comunicat als treballadors d'on pensen fer gran part de l'estalvi. Els trauran mitja paga extra de Nadal i tancaran 72 llits. I derivaran casos de baixa complexitat a altres hospitals.

"Portem tres anys d'estalvi i ara intentar que aquest estalvi no impliqui canvis assistencials de qualitat és molt difícil", assegura Rafael Molina, president del Comitè de Delegats Mèdics de l'Hospital Clínic.

Dins les mesures de reordenació es vol donar un paper diferent a l'Hospital Sagrat Cor. Una mesura polèmica per ser una empresa privada amb ànim de lucre. Si s'arriba a un acord alguns metges del Clínic treballaran al Sagrat Cor i mancomunaran alguns serveis.

El general dels Serveis Assistencials del Servei Català de la Salut, Àlex Guarga, explica que "no és que estem passant serveis d'un hospital a l'altre, sinó" que estem "enxarxant serveis perquè actuïn d'una manera més coherent i eficient".

Tot forma part del pla de reordenació assistencial del territori, però aquesta vegada arriba imposat i amb poc marge de temps per ser aplicat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut