Barcelona

Aguirre defensa que Espanya ha de ser "catalanitzada" i convida els catalans a liderar-la

En una conferència sobre Catalunya al Círculo Ecuestre de Barcelona, la presidenta del PP de Madrid i expresidenta d'aquesta comunitat convida els catalans a liderar Espanya i assegura que el marc legal espanyol no permet la independència de Catalunya. Aguirre rebutja els arguments econòmics per dissuadir els independentistes.

RedaccióActualitzat
La presidenta del PP de Madrid i expresidenta d'aquesta comunitat, Esperanza Aguirre, veu la crisi en les relacions entre Catalunya i Espanya com una oportunitat per resoldre l'encaix del principat a l'estat. Ho ha dit en una conferència al Círculo Ecuestre de Barcelona, en què ha defensat una revisió de l'estat de les autonomies i que Espanya sigui "catalanitzada". Segons ella, aquest és el "primer pas" per reconduir la "reivindicació separatista" i passa per "conèixer i estimar més Catalunya i allò català, començant per la llengua". Amb aquestes paraules ha parafrasejat el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que va dir que calia "espanyolitzar" els alumnes catalans.

Aguirre ha convidat els catalans a liderar Espanya en l'àmbit científic, cultural i empresarial i també ha denunciat que la desafecció catalana és conseqüència de 35 anys d'adoctrinament nacionalista.

Segons l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, el marc legal espanyol no permet la independència de Catalunya, de la mateixa manera, ha dit, que una eventual Catalunya independent prohibiria la secessió de territoris com la Vall d'Aran o de barris barcelonins.

"La independència no m'escandalitza que es vulgui aconseguir. La llei prohibeix la secessió, però la llei no prohibeix canviar la llei. Si es vol la secessió, s'ha de fer pels camins legals", ha afirmat.

Aguirre ha rebutjat fer servir arguments econòmics per intentar dissuadir els independentistes perquè, segons ella, no es pot convèncer amb arguments "racionals" aquells que es guien per arguments "passionals".


Missatge suau a Rajoy i dard per a Montoro

En l'acte a Barcelona, Aguirre ha assegurat que el president espanyol, Mariano Rajoy, "fa el que pot" per fer sortir Espanya de la crisi i ha assegurat que la situació millora i l'Estat podrà tirar endavant.

La presidenta del PP madrileny ha dit que no faria servir la tribuna per criticar Rajoy, però ha llançat un dard al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. "Possiblement sóc més liberal i tendent a abaixar impostos que el nostre estimat ministre d'Hisenda", ha afegit després de ser preguntada sobre què faria ella si fos al lloc de Rajoy.

Sobre si li agradaria ser presidenta d'Espanya, Aguirre ha afirmat que ha tingut una "carrera política molt llarga" i que es manté en el "pas enrere" que va fer aquest dijous fa just un any.

Tot i aquesta retirada, Aguirre ha fet, com ja és habitual en ella, algunes intervencions sonades, com ara sobre el "cas Bárcenas", quan va instar la direcció del PP a "reconèixer" les eventuals "irregularitats en el finançament" o quan es va declarar "absolutament avergonyida" pels casos de corrupció al partit. Poc després de dimitir, va fer costat al ministre Wert i va afirmar que els nens "han de saber que Espanya és una nació amb 3.000 anys d'història".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut